Lees verder
Slogans als ‘meer met minder’, ‘de diëtist uw voedingsspecialist’ en ‘jij maakt het verschil’ kregen vanuit mijn organisatie op teamdagen afgelopen jaren behoorlijk wat aandacht. De echte betekenis drong afgelopen jaar echt goed door toen ik mijn eigen voeding ging optimaliseren voor herstel.
Monique van Kemenade

Vertaalslag naar de praktijk

Ga je als diëtist met je cliënt de strijd aan met ondervoeding en de gevolgen daarvan, of wil je ondervoeding juist voorkómen? Dan zijn behoefteberekeningen maken en eiwitverrijkte voedingsadviezen geven dagelijkse kost. Hoe ga je spierverlies voorkomen of spieren weer opbouwen? En streef je ook naar een inname van 20 gram eiwit per maaltijd? Heb je aandacht voor extra eiwitinname na fysieke training om de anabole fase zo optimaal mogelijk te benutten? Als diëtist probeer je de vertaalslag van de theorie naar de praktijk voor jouw cliënt te maken, stelt haalbare behandeldoelen op en bent misschien net als ik al ‘blij’ als uw cliënt op gewicht blijft en voldoende eiwitten kan eten. Hoe anders is het als je met al je kennis en kunde opeens voor jezelf je voeding zoveel mogelijk wil optimaliseren om te herstellen, immobiel wordt, geen spiermassa wil verliezen maar ook niet wil aankomen en je eigen kennis in de praktijk wil brengen….

de diëtist uw voedingsspecialist

Naast een gezonde basis ging ik het met een paar bekertjes extra melk volgens ‘de eetmeter’ echt niet redden. Ik vond de motivatie om eens zo’n eiwitpoeder te gaan testen.  Eiwitrijke drinkvoeding trok me niet.  Ik hou, net als veel van mijn cliënten niet van kunstmatige smaakjes en niet van zoet. Ook de extra energie had ik met mijn immobiliteit niet zo hard nodig vond ik zelf.  Welkom in de wereld van de sportvoeding en supplementen… Als ik door de bomen het bos al niet meer zie, hoe is dat dan voor onze cliënten?

Meer met minder

Behalve voldoende energie en eiwit, calcium en vitamine D voor een goede botgenezing overwoog ik supplementen. Het product HMB volgde ik al enkele jaren met interesse en besloot ik ook uit te proberen, in de hoop het spierverlies ten gevolge van mijn immobiliteit te minimaliseren.  Kosten voor 2 zakjes per dag gedurende een maand à ruim €200,- weerhielden me toch de bestelling daadwerkelijk te plaatsen. Collega’s, waarvan er één ook veel op de sportschool werkt, hielpen me op weg. Ik las wat reviews over de (bij)smaak van de producten en bestelde online voor een maand een eiwitshakepoeder en een pot met HMB capsules. Andere suggesties van de website liet ik voor wat het was. Voor nog geen twee tientjes was ik klaar. Mijn collega’s maakten met hun specifieke kennis voor mij het verschil door die zo belangrijke vertaalslag naar de praktijk te maken en ik neem mijn opgedane ervaringen zeker mee in mijn dieetadvisering. Of het spierverlies zonder deze interventie erger was geweest weet ik niet, maar wat zou u zelf gedaan hebben of nog meer doen?