Lees verder
Een groot deel van de mensen met een dwarslaesie ontwikkelt na ontslag uit het revalidatiecentrum overgewicht. In de periode na de revalidatie is de gemiddelde gewichtstoename 2 kilo per jaar. Voor mensen met een dwarslaesie zijn er bijkomende risico’s van overgewicht: decubitus, schouderproblemen, ademhalingsproblemen, afname mobiliteit en een te krappe rolstoel.

De brochure Voeding, gewicht en gezondheid voor mensen met een dwarslaesie geeft informatie over voeding en aandachtspunten bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon.

vragen die beantwoord worden zijn:

  • Hoeveel verbrand ik?
  • Wat moet ik eten om gezond te blijven?
  • Waarom kom ik aan, ook al eet ik weinig?

De informatie kan helpen om een ongewenste toename in gewicht te voorkomen. Daarnaast worden de belangrijkste adviezen bij complicaties van een dwarslaesie belicht (bijvoorbeeld: ondervoeding, decubitus en darmproblematiek), zodat mensen met een dwarslaesie tijdig in actie kunnen komen om klachten te beperken. Deze brochure is een hulpmiddel in de thuissituatie en voorziet in algemene adviezen, maar kan ook als naslagmateriaal voor zorgprofessionals dienen. Zo wordt er onder andere informatie gegeven over aangepaste BMI-classificaties en het inschatten van het energieverbruik bij een dwarslaesie.

De hoofdtekst van de brochure is geschreven door Anna-Carin Lagerström (Stockholm, 2017) en is door Laura Koster (diëtist), Lieke Raijmakers (diëtist Sint Maartenskliniek) en Jasmijn Holla (docent & onderzoeker InHolland en Reade) vertaald in opdracht van RevaNet, NVD-netwerk voor diëtisten in revalidatiecentra. In de Nederlandse vertaling zijn hoofdstukken over Voeding en decubitus en Voeding en ontlasting toegevoegd.

Via de revalidatiecentra in Nederland en de website www.dwarslaesie.nl wordt deze brochure verspreid.

dwarslaesie