Lees verder
De Gezondheidsraad publiceert vandaag de nieuwe voedingsnormen voor volwassenen voor vitamines en mineralen. Er is gebruikgemaakt van de normen die de Europese voedselautoriteit EFSA heeft opgesteld.
Redactie NTVD

Voedingsnormen geven informatie over de inname van voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren en ziekten te voorkomen. Bij het afleiden van de normen wordt uitgegaan van gezonde mensen met een gezond gewicht.

Voor het merendeel van de vitamines en mineralen kunnen de voedingsnormen van EFSA worden overgenomen. Voor een aantal voedingsstoffen adviseert de raad een andere norm vanwege de specifieke Nederlandse situatie of een andere weging van de stand van wetenschap.

Sterke en zwakke onderbouwing

De commissie onderscheidt voedingsnormen met een relatief sterke onderbouwing en voedingsnormen met een zwakke onderbouwing. In onderstaande tabellen staat beschreven welke aanbevelingen er wel en niet van EFSA zijn overgenomen en voor welke vitamines en mineralen de commissie ervoor heeft gekozen de bestaande Nederlandse normen te handhaven, aan te passen of geen norm te formuleren.

voedingsnorm

voedingsnorm tabel 2

De nieuwe normen

voedingsnormen vitamines

voedingsnormen 2

Lees hier het rapport ‘Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen’