Lees verder
Gisteren publiceerde het tijdschrift Nutrition in Clinical Practice de resultaten van de validatiestudie van de innameregistratiemethode Meet & Weet wat je patiënt eet.
dr. ir. Hinke Kruizenga

De methode

uitleg

Meet & Weet wat je patiënt eet is een eenvoudige methode om en globale inschatting te maken van de voedingsinname. Het is ontwikkeld door de Stuurgroep Ondervoeding en gevalideerd door Inge Dekker, Jacqueline Langius en Stephanie Stelten. De validatie van deze methode is ook beschreven in het NTVD (nummer 2, 2019).

Meet & Weet wat je patiënt eet is een tool, ontwikkeld voor voedingsassistenten. Met een globale puntenverdeling (één punt staat voor ongeveer 130 kcal en 5 gram eiwit) registreert de voedingsassistent per maaltijdmoment op een formulier wat er aan eten is verstrekt en gegeten. Aan het einde van de dag telt de voedingsassistent de gescoorde punten op.

  • Voldoende inname: 16 of meer punten
  • Matige inname: 10 tot 15 punten
  • Slechte inname: 9 punten of minder

Per instelling / afdeling kan worden vastgesteld wanneer de diëtist wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld bij ≥ 2 dagen matige inname of ≥ 4 dagen matige inname.

Validiteit

De inname werd onderschat met gemiddeld 109 kcal (7%, 95% BI -273-56) en 3,7 gram eiwit (6%, 95% BI -8,4-1,0). Dit zijn mooi resultaten voor zo’n globale eenvoudige methode. De groepsgrootte van deze studie was aan de kleine kant (fase 2, N=14). Herhaling van de studie in een grotere groep is gewenst. Lees meer over de validiteit in het wetenschappelijke artikel.

E-health

De methode is geschikt om in te bouwen in een app voor patiënten zodat ze ook zelf hun eiwit- en energieinname kunnen monitoren. Binnen het ProIntens onderzoek van de HvA wordt hieraan gewerkt.