Lees verder
Kelly Silverio Alonso-Duin presenteert vandaag een poster op het VoedingNL congres Koolhydraten en insulinegevoeligheid. Ze is een van de drie genomineerden voor de Young Professional Award.
Kelly Silverio Alonso - Duin Msc

Achtergrond

  • Smaakverandering treedt veel op tijdens en na behandeling van kanker. De smaak kan verlaagd, veranderd of helemaal weg zijn. Ook een verhoogde (ongewenste) smaakbeleving kan het geval zijn.
  • Smaakverandering vergroot de kans op ondervoeding en de impact op kwaliteit van leven is groot: elke dag opnieuw en bij elk eetmoment weer wordt de patiënt ermee geconfronteerd.
  • Steeds meer ziekenhuizen en cateraars zetten in op smaaksturing, deze goede initiatieven worden vooral in ziekenhuissetting opgezet en uitgevoerd. Het grootste deel van de oncologische patiëntengroep wordt echter poliklinisch behandeld en is thuis.
  • Diëtisten zijn culinair creatief, vindingrijk en er zijn veel ideeën over hoe de smaak van een product of maaltijd verhoogd, verlaagd of veranderd kan worden. Soms zijn er zoveel ideeën dat het voor de patiënt onoverzichtelijk wordt.
  • Op dit moment ontbreekt een eenvoudige tool die mensen met een smaakverandering tijdens en na behandeling van kanker helpt om hun smaakverandering te herkennen, en die dit vertaalt naar praktische adviezen om thuis zelf gericht mee aan de slag te gaan.
  • Een simpel model met een beperkt doch overzichtelijk aantal suggesties voor thuis is het uitgangspunt, met als doel het bereiken van een of meerdere succesbelevingen waarna uitgebreidere tips te vinden zijn op de website Voedingenkankerinfo.nl

Het model

Tijdens en na behandeling van kanker hebben veel mensen een veranderde smaak. Met smaaksturing kun je smaak positief beïnvloeden door eten af te stemmen op veranderde voorkeuren. De basissmaken zijn: zout, zuur, zoet, bitter en umami. Ook mondgevoel heeft invloed op smaak. Wat proeft de patiënt nog wel? Wat smaakt nog een beetje? Smaaksturing betekent dat je juist díe smaken sterker naar voren laat komen in het eten. Dit kan de patiënt zelf thuis doen met simpele toevoegingen.
Je vindt de praktische tips hiernaast.

Poster_Smaak_Kelly Silverio

Conclusie

Deze poster kan in de spreekkamer worden ingezet als gespreks-document door zorgprofessionals als blijkt dat patiënt hinder ondervindt van een smaakverandering. De zorgprofessional, bij voorkeur een diëtist met aandachtsgebied oncologie, speelt een sleutelrol in de anamnese naar de smaakverandering en bespreekt met de patiënt een beperkt aantal adviezen om thuis uit te proberen. De kracht van dit concept ligt in de gerichtheid van de adviezen en het bereiken van een succes-beleving van de patiënt. Daarna kunnen de suggesties uitgebreid worden. Vervolgactiviteiten zijn uitgave van de poster bijvoorbeeld voor in de wachtkamer, en op A5-formaat om mee te kunnen geven aan patiënt.