Lees verder
SMARTsize is een programma voor mensen met overgewicht. Hierbij wordt begeleiding door de diëtist gecombineerd met een zelfmanagementprogramma dat gericht is op gewichtsmanagement, portiecontrole en het leren omgaan met de obesogene omgeving door middel van gedragsveranderingstechnieken.

SMARTsize in het kort

De diëtist doet een intake en geeft drie kooklessen in groepsverband, gericht op de juiste portiegrootte en minder energiedicht koken. Het zelfmanagementprogramma bestaat uit een website over portiegrootte, het boek Smartsize Me (met diverse oefeningen gebaseerd op gedragsveranderingstechnieken) en een online homescreener om de thuisomgeving minder obesogeen te maken. Daarna zijn er individuele consulten gericht op terugvalpreventie.

Dossier

In de afgelopen jaren hebben de auteurs van het programma hun resultaten gepubliceerd in het NTVD en hebben we onderdelen van het programma uitgelicht. Deze artikelen zijn gebundeld in het dossier SMARTsize.

In het wetenschappelijk artikel dat gisteren werd gepubliceerd lees je de resultaten en de ervaringen van de diëtisten bij de implementatie.

Wil je ook aan de slag met deze methode? Op de website kun je een inlog aanvragen om patiënten toegang te geven. Ook de homescreener is hier te vinden.