Lees verder
In het kader van uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) heeft het REACH netwerk (versneld) hun ‘Post intensive care Toolkit’ ter beschikking gesteld, die fysiotherapeuten en andere paramedici kan ondersteunen in de behandeling van deze patiënten na de ziekenhuis fase.
dr. Marike van der Schaaf, Mel Major Msc, Dr. Juultje Sommers, Dr. Daniëla Dettling, Benno van Tol Msc, Hinke Kruizenga, Marjolein Siebel

REACH staat voor ‘REhabilitation After Critical illness and Hospital discharge’ en is een onderzoeksproject dat uitgaat van Amsterdam UMC en het Lectoraat Revalidatie in de Acute Zorg van de Hogeschool van Amsterdam.
REACH omvat een regionaal netwerk van eerste en tweedelijns professionals die betrokken zijn in de revalidatie van complexe patiënten na ziekenhuis opname. Professionals in het netwerk zijn geschoold in de specifieke complexe problematiek bij patiënten na een intensive care (IC) opname.

REACH post intensive care toolkit

In het kader van uitbraak van het Coronavirus (COVID-19) heeft het REACH netwerk (versneld) hun ‘Post intensive care Toolkit’ ter beschikking gesteld, die fysiotherapeuten en andere paramedici kan ondersteunen in de behandeling van deze patiënten na de ziekenhuis fase.

De Toolkit is tot stand gekomen in samenwerking met het Amsterdam UMC (afdeling Revalidatie en afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen) en de Hogeschool van Amsterdam (opleidingen Fysiotherapie, Ergotherapie en Voeding en Diëtetiek), de professionals van het REACH netwerk en het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi), patientenvereniging IC connect en de FCIC (Family en patient Centered Intensive Care) en in afstemming met de beroepsvereniging van diëtetiek (NVD).
De REACH Toolkit is een dynamische database en zal regelmatig worden aangevuld als nieuw materiaal verschijnt.

De Toolkit is te vinden op de website van het Nederlands Paramedisch instituut

Voedingsadvies voor patiënten met COVID-19

Onderdeel van deze toolkit is een kennisclip over het voedingsadvies voor patiënten met COVID-19. Deze kennisclip is samengesteld op basis van het de adviezen van NESPEN en NDIC, de richtlijn van BDA en de COVID-19 richtlijn van het Amsterdam UMC.

 

Fysiotherapeuten en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg wordt gevraagd te screenen op ondervoeding met de SNAQ 65+ en bij een rode score de diëtist te betrekken bij de behandeling.

Bekijk hier ook een casus van een patiënt met PICS en het zorgpad diëtetiek bij PICS die als onderdeel van het REACH project recent is ontwikkeld.

Herstel en balans na kritische ziekte

Hanneke Oonk geeft een prachtig overzicht van het verloop van herstel en balans na een kritische ziekte. Bekijk hier de kennisclip.

Multidisciplinaire samenwerking

Multidisciplinaire samenwerking is het fundament van het REACH project. In de verschillende kennisclips komt dit naar voren. De fysiotherapeut, diëtist en ergotherapeut vullen elkaar aan en werken samen rond deze complexe patiëntengroep.

Bekijk hier de kennisclip over de screening en klinimetrie (waaronder screening op ondervoeding)

Bekijk hier de kennisclip over de fysiotherapeutische behandeling

Bekijk hier de kennisclip over de behandeling van patiënten met COVID-19 op de IC

Bekijk hier het revalidatiehandboek