Lees verder
De aan voeding gerelateerde klachten bij Covid-19 zijn fors. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers in de vandaag gepubliceerde Covoed-studie in het tijdschrift Clinical Nutrition.
Hans Kraak

De prevalentie van ondervoeding en sarcopenie bij patiënten (in het ziekenhuis) is hoog. En de voortzetting van de behandeling buiten het ziekenhuis moet beter. Dat zijn de twee hoofdconclusies in de zogenoemde Covoed-studie. De onderzoekers roepen para(medici) dan ook op ‘tot een vroege herkenning en tijdige behandeling van ondervoeding en sarcopenie. Voedingszorg hoort bij de basiszorg voor deze patiënten, in het ziekenhuis, maar zeker ook in de herstelfase. Dat is essentieel bij patiënten met COVID-19’, aldus de onderzoekers.

Gezamenlijk onderzoek

Van april tot december 2020 hebben de onderzoekers in het Amsterdam UMC, het Zuyderland MC en het Franciscus & Vlietland ziekenhuis bij 407 patiënten met COVID-19 de voedingstoestand, het risico op sarcopenie en de voedingsklachten bijgehouden. Dit is tijdens de ziekenhuisopname en na ontslag gemeten door 18 diëtisten in de ziekenhuizen en door 64 diëtisten buiten het ziekenhuis. ‘Echt teamwork dus’, melden de onderzoekers.

Resultaten overzichtelijk

De resultaten van de studie zijn overzichtelijk weergegeven in informatiegrafieken en een video.