Lees verder
De recepten van nagerechten in het veel gebruikte klassieke Wannée Kookboek bevatten 10% meer calorieën dan vroeger. Dat komt vooral doordat in de recepten meer koolhydraten worden gebruikt, vooral suikers. Ook waren de nagerechten 42% zouter.
Redactie NTVD

Beter kleinere porties

Uit de literatuur blijkt, dat we meer eten als we ons eten in grotere porties krijgen aangeboden. Willen we overgewicht in Nederland aanpakken, dan kan het aanbieden van kleinere porties een van de strategieën zijn.

Allerhande

De Allerhande is een andere veel gebruikte bron van recepten. Daarom hebben de onderzoekers ook de portiegroottes en de samenstelling van negentien gelijke gerechten uit de Allerhande onderzocht. De portiegroottes in Allerhande-recepten zijn vergelijkbaar met porties in de dertigste druk van het Wannée-kookboek, alleen was de hoeveelheid vet in de Allerhande-recepten hoger.

Hogere energie-inname

Doordat de porties van nagerechten in het Wannée kookboek in de loop der jaren zijn toegenomen, maken thuiskoks vandaag de dag porties die gemiddeld 10% energierijker zijn. Dat stimuleert de consument mogelijk tot een (te) hoge energie-inname. De onderzoekers bevelen aan om de ontwikkeling van portiegroottes in Nederlandse recepten verder in kaart te brengen, ook in andere  maaltijdcategorieën en andere kookboeken. Ook is onderzoek nodig naar welke recepten consumenten het meeste gebruiken.

Lees hier het artikel – honderd jaar portiegroottes in het Nederlandse Wannée kookboek.