Lees verder
Huisartsen moeten patiënten met diabetes type 2 beter informeren over de nadelen van diabetesmedicatie, het belang van gezonde voeding en voldoende beweging. Te vaak schrijft de huisarts een behandeling met alleen medicatie voor, waarbij de diëtist niet wordt ingezet. Dit blijkt uit een peiling van Diabetes Vereniging Nederland onder bijna 1000 deelnemers met diabetes type 2.

Diabetesvereniging Nederland pleit samen met prof. Pijl voor een andere aanpak: ‘In de huisartsenpraktijk moet er meer aandacht zijn voor de nadelen van medicatie en voor het belang van voeding om met name diabetes type 2 aan te pakken.’ Ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) bevestigt dit. ‘De diëtist speelt op papier een belangrijke rol in de zorg rond de patiënt met diabetes. De diëtist wordt veel te weinig daadwerkelijk ingezet. Iedere nieuwe diabetespatiënt heeft baat bij voedingsadvies en coaching door een diëtist bij verandering van leefstijl’, aldus Anja Evers, directeur van de NVD.

Wie op een behandeling met alleen medicijnen wordt gezet, zal steeds meer tabletten moeten gebruiken en uiteindelijk zelfs insuline moeten spuiten om de bloedsuikerwaarden op peil te houden. Prof. dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC): ‘Dokters grijpen bij diabetes type 2 te snel naar medicatie en dat is niet goed voor je gezondheid. Insuline zorgt er bijvoorbeeld voor dat de glucosewaarden stabieler zijn, maar de onderliggende ontstekingsreacties in het lichaam pak je daarmee niet aan. Je hebt dus nog steeds kans op complicaties.’ Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland, deelt de kritiek: ‘De eerste stap in de behandeling van diabetes type 2 zou volgens de richtlijn een leefstijlinterventie moeten zijn, maar in de praktijk grijpen veel artsen meteen naar medicijnen.’

 

Lees hier het hele artikel op de website van Diabetesvereniging Nederland