Lees verder
Het Lectoraat Gewichtsmanagement van de Hogeschool van Amsterdam heeft een interventie voor ouderen met gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico ontwikkeld en onderzocht. In de loop van het jaar wordt deze interventie onder de naam ‘2DO’ ter beoordeling ingediend bij het RIVM.

In deze intensieve interventie integreren diëtisten en beweegexperts hun kennis: extra eiwit gecombineerd met krachttraining.  Dertien weken volgden cliënten een met eiwit verrijkt hypocalorisch dieet. Diëtisten coachten de deelnemers wekelijks; de ene week individueel en de andere week in groepsverband. In de vijf groepsconsulten werden leefstijlonderwerpen behandeld, en werd een kookworkshop gegeven. Elke week namen deelnemers deel aan drie progressieve krachttrainingen van een uur onder begeleiding van een personal trainer. Trainingen werden afgesloten met een kwartier intensieve intervaltraining.

Onderzoeker Robert Memelink onderzocht het effect van de interventie op 123 ouderen (gemiddelde leeftijd 66 jaar) met obesitas en DM2. Belangrijke resultaten zijn behoud van spiermassa, verbeterde glucosehuishouding en vermindering van diabetesmedicatie. Afvallen gaat vaak gepaard met ongewenst verlies van spiermassa en spierkracht. Krachttraining blijkt een sterke anabole stimulus, en kan daarom verlies van spiermassa tegengaan, ook op hogere leeftijd. Daarnaast is inname van extra eiwit een anabole stimulus: het levert substraat voor de spiereiwitsynthese en gaat verlies van spiermassa tegen.

Meer informatie: R.G.Memelink@hva.nl