Lees verder
Op 5 november organiseert de NVD haar algemene ledenvergadering met het jaarcongres over leefstijl. 

Kijk hier voor het volledige programma met meer uitleg over de deelsessies. Het jaarcongres is geaccrediteerd voor 2,5 punt.

Je kunt je via de webwinkel aanmelden voor de ALV, het congres of voor allebei. Je moet wel inloggen om alle opties te zien.
Als je je hebt aangemeld, krijg je gelijk een bevestiging met een link naar het formulier waarin je jouw deelsessies aan kunt geven.

We hopen je 5 november te zien!

Plenaire sessies

prof. dr. Liesbeth van Rossum opent het congres met een lezing naar aanleiding van haar boek ‘Vet belangrijk’. Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog in het Erasmus MC en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON).

Vet is een cruciaal onderdeel van je lichaam. Het maakt hormonen, communiceert met je hersenen en levert energie. Hoewel je zonder vetweefsel niet zou kunnen leven, bestaan er over dit orgaan veel vooroordelen.

 

De dag wordt afgesloten door Irene Mommers, programmamanager van Diagnose Voeding & Gezondheid en partner van BeBright.

Lees hier het interview met Irene Mommers in het NTVD

Daarnaast kan je in 2 deelsessies kiezen uit de onderstaande 12 onderwerpen:

Deelsessie 1

1. Voel je goed! & Cursus goedkope, gezonde voeding

Marieke Wiebing, Projectleider thema’s & innovatie bij Stichting Lezen & Schrijven

Deze cursus bestaat uit een combinatie van individuele begeleiding van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger. De doelgroep is voor volwassenen, die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal, maar wel aanspreekbaar zijn in het Nederlands. Meer informatie

2. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) in de diëtistenpraktijk

Ismay Wiggers, diëtist, sociale wetenschapper, ACT coach en bestuurslid bij het netwerk KDOO (Kenniscentrum Diëtisten voor Overgewicht en Obesitas)

ACT is “a way of life”. Juist dát maakt de methode zo geschikt bij de behandeling door de diëtist bij leefstijl verandering. ACT psychologiseert niet, maar geeft houvast aan diëtist én cliënt bij het stapsgewijs doorvoeren van gedragsverandering. ACT kan ook prima met NLP, haptonomie en mindfulness gecombineerd worden.

3. Leefstijl en Kanker

dr. José Breedveld-Peters, diëtist en wetenschappelijk onderzoeker Team Over Leven met Kanker, Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF), Lid van de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO)

Ongeveer 40% van alle gevallen van kanker kan voorkomen worden door gezonde voeding en leefstijl. Welke leefstijl factoren zijn dit? En hoe spelen de factoren een rol? En hoe kan jij als diëtist deze informatie gebruiken?In deze sessie gaan wij in op wat er uit onderzoek bekend is over leefstijl en kankerpreventie. Ook besteden wij aandacht aan het belang van een gezonde leefstijl rondom en na afloop van de behandeling.

4. Pak je rol als diëtist in de ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas

Johan Koehoorn, adviseur/coach implementatie ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas, Angelique Kaldenbach, Diëtistenpraktijk Angelique Kaldenbach in Amsterdam, Talitha Meine Jansen, diëtist Careyn Utrecht, beide lid van het netwerk Netwerk kinderdiëtisten (NKD).

Het landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas is ontwikkeld in 8 proeftuinen. Johan Koehoorn neemt je mee in de visie, het proces en de rol van de centrale zorgverlener in de ketenaanpak en wat dit vraagt van de diëtist in de dagelijkse praktijk.

5. PROBE resultaten onderzoek en ontwikkeling van GLI “2DO”

drs. ir. Robert Memelink, docent-onderzoeker bij opleiding Voeding & Diëtetiek en lectoraat Voeding & Beweging aan de Hogeschool van Amsterdam

PROBE is een onderzoek naar een innovatief voedings- en beweegprogramma voor ouderen met obesitas en diabetes type 2. Het gebruik van een eiwitrijke drank bovenop intensieve kracht- en intervaltraining versterkt het behoud van spiermassa. Naast verbetering van lichaamssamenstelling leidt de onderzochte leefstijlinterventie tot verbetering van glycemische controle.

6. Leefstijl in de psychiatrie

Marjo Hagoort, diëtist bij GGz Centraal in Amersfoort en Marijke Rouschop, diëtist bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg in Venray. Beide actief lid van netwerk Diëtisten Psychiatrie Nederland (DPN).

De levensverwachting van cliënten met psychiatrische ziekten is 20 jaar korter. De cliënt krijgt te maken met gewichtsstijging door medicatie en hunkering naar eten. Eten geeft rust, helpt bij stress en is vaak het enige dat ze nog hebben. Hoe wordt leefstijl in de psychiatrie ingezet? Is het een noodzakelijk medicijn? Neem tijd, begeleid en stel lage doelen. Leefstijl is teamwork!

Deelsessie 2

1. Mindful eten

Netty van Kaathoven, diëtist met een praktijk in Gemert-Helmond leefstijlcoach, Mindful Based Eating Awareness- trainer (MB-EAT), NLP-master, ACT-trainer en boeddhistisch psycholoog auteur van het boek “Wat echt werkt | Eten in aandacht”.

Als we dagelijks 200 keer een beslissing nemen over eten en drinken, grotendeels onbewust, dan mogen we daar als diëtist wel meer aandacht aan besteden. In de workshop zal Netty ingaan op de 8 trainingen uit haar recent uitgekomen boek “Wat echt werkt | Eten in aandacht”. Hiermee leer je hoe eten weer een beleving wordt. Maar ook hoe je mindfulness effectief inzet om cliënten uit een dieetmindset te halen en hen helpt bij eetbuien, emotie-eten en impulsief eten.

2. Demedicalisering diabetes type 2

Danielle Westerman, diëtist, verbonden aan het programma Keer diabetes 2 om van Voeding Leeft, actief lid van het netwerk DNO. 

Koolhydraatbeperking kan bij mensen met diabetes type 2 de diabetesinstelling verbeteren, insulineresistentie verminderen en een gunstig effect op het gewicht en taille-omvang hebben. Welke mate van koolhydraatbeperking kies je in overleg met de patiënt? Welke mogelijkheden zijn er om de diverse soorten medicatie aan te passen op de koolhydraatbeperking en andere leefstijlveranderingen, en wat kun je als diëtist hierin betekenen?

3. De zin en onzin over voeding op social media; kansen en mogelijkheden voor de diëtist. De do’s & dont’s.

Eva van Tilburg, projectmedewerker Dieet dit – Dieet Dat & coach/oprichter van De School voor Moeders & Everdien van der Leek, diëtist Everdien Foodcoaching, blogger iamafoodie.nl en oprichter Red de Diëtist

De diëtist is dé expert op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je gezien en gehoord wordt in de wirwar van alle ‘deskundigen’ over voeding? Hoe kun je social media hiervoor inzetten? En hoe doe je dat als je in de eerste, maar ook in de tweede of derde lijn als diëtist werkzaam bent?

4. ProMio-studie

Elvera Overdevest, MSc, promovendus lectoraat Voeding & Beweging aan de Hogeschool van Amsterdam

Binnen ProMIO is een gecombineerde leefstijlinterventie ontwikkeld, gericht op het optimaliseren van de eiwitinname en beweeggedrag bij (niet-Westerse) migrantenouderen. De interventie houdt specifiek rekening met socio-economische en culturele factoren. Zo krijgen de betrokken gezondheidsprofessionals handvatten om de behandeling goed af te stemmen op de specifieke behoeften van deze doelgroep. Met het ontwikkelen van de ProMIO interventie is een grote stap gezet in een cultuursensitieve aanpak die is gericht op het verbeteren van gezondheidsgedrag.

5. Gezonde leefstijl in de revalidatie

Sandra van der Velden, diëtist, Rijndam Revalidatie, locatie Rotterdam, Jacqueline van Helleman, diëtist, Revant Revalidatie, locatie Goes. Beide actief lid van netwerk RevaNet.

Tijdens de revalidatie wordt gewerkt aan een zo zelfstandig mogelijk leven én het ontwikkelen en behouden van een gezonde leefstijl. Goede voeding bevordert het herstel. Dat motiveert de revalidant om gezondere keuzes te kunnen maken, ook na de revalidatie. Hoe we dat doen vertellen we graag tijdens de workshop.

6. Innovatie vanuit de facultatieve prestatie

Pak je kans, en laat als diëtist zien dat je open staat voor innovatie en een toegevoegde waarde hebt. Dit kan o.a. vanuit de facultatieve prestatie (geen enkele diëtist in Nederland heeft deze prestatie nog gebruikt!), vanuit innovatiemogelijkheden bij de zorgverzekeraars zelf, maar ook vanuit innovatieprojecten bij gemeenten. Hoe pak je het aan om te komen tot bijvoorbeeld een facultatieve prestatie of innovatieproject en welke competenties komen hierbij kijken?
Een spreker vanuit Menzis laat je de voor- en nadelen zien van de mogelijkheden en deelt goede voorbeelden, samen met Wendy Vlijter.

 

Logo formaat