Lees verder
Als je onze voeding indeelt in vier grove ‘eetpatronen’, zijn er in ons land regionaal ‘hotspots’ en ‘coldspots’ aan te wijzen waar deze voeding meer of minder gegeten wordt. Dit is onderzocht door Dekker en collega’s van het UMCG.
Redactie NTVD

Ze gebruikten hiervoor gegevens van het Lifelines-project, dat wordt uitgevoerd bij ruim honderdvijftigduizend volwassenen in de noordelijke provincies. Het ging om ‘brood en koekjes’, ‘snacks’, ‘vlees en alcohol’ en ‘groente, fruit en vis’. Voor brood en koekjes waren Noord- en West-Friesland bijvoorbeeld hotspots. Coldspots waren Leeuwarden, Groningen en Assen en omgeving; daar scoorden snacks (met pizza’s, frites en kant-en-klaarmaaltijden) juist hoog. Hotspots voor vlees en alcohol lagen rond Harlingen en Meppel. De coldspots waren de provinciehoofdsteden; daar scoorden groente, fruit en vis juist weer hoog, maar ten oosten van de lijn Groningen-Assen, richting Duitse grens, lagen de coldspots.

Deze verschillen waren niet te verklaren door leeftijd, geslacht, opleiding of welstand. Het kan nuttig zijn om in voorlichtingscampagnes rekening te houden met regionale voedingsculturen.

Int Beh Nutr Phys Act 2017;14:166