Lees verder
In november 1944 gaat aan de universiteit van Minnesota The Minnesota Starvation Experiment van start, onder leiding van Ancel Keys. 36 Gezonde jongemannen, dienstweigeraars die de wereld vreedzaam willen verbeteren, laten zich gedurende een jaar vrijwillig uithongeren, met als motto 'Will you starve that they be better fed?' Het Amerikaanse leger wil namelijk weten hoe het de hongerende bevolking in Europa zo snel mogelijk op de been kan krijgen. Volgens de emeritus hoogleraar voeding Martijn Katan is dit de beste hongerstudie ooit.

Op 20 november  besteedde het programma Andere Tijden aandacht aan dit beroemde onderzoek. In de uitzending wordt weinig aandacht besteed aan de uitkomsten van het onderzoek maar het geeft wel een beeld van de motivatie van de onderzoekers en de noodzaak van het vinden van de antwoorden. Een must see voor diëtisten!

keys
Bekijk hier de uitzending

 

Op deze wikipedia pagina , dit artikel en deze registratie van BBC news kan je meer lezen over dit onderzoek.

1001004008694612Dit boek doet in romanvorm verslag van het onderzoek van professor Ancel Keys naar de effecten van “starvation”. Het volgt de groep dienstweigeraars die aan het einde van de tweede wereldoorlog vrijwillig mee deed aan het experiment waarin ze 24 weken lang de helft aten van wat ze nodig hadden. Een zeer boeiende registratie met aan het einde ook een verslag van de start van de 7 landen studie, wat het begin was van het onderzoek naar de effecten van verzadigd vet.

Bekijk en lees hier meer over de resultaten van het starvation experiment.