Lees verder
Op 24 februari is prof. dr. Wija van Staveren (1939) overleden. Een groot verlies.

Wija was een wijs én warm mens; een gouden combinatie.

Zij heeft voor velen veel betekend. Onder andere in ons vakgebied, de diëtetiek, bij de NVD en voor het NTVD. Wija van Staveren heeft de diëtetiek belangrijk gemaakt. Ze heeft bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het beroep diëtist en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (ze was erelid en lid van verdienste van de NVD). Ze was de tweede Nederlandse diëtist die promoveerde en de eerste die hoogleraar werd. Ook was ze betrokken bij het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek en maakte jarenlang deel uit van onze wetenschappelijk adviesraad.

Wija van Staveren wist als geen ander verbinding te maken tussen wetenschap en de praktijk. Bovendien heeft ze bijgedragen aan de emancipatie van de vrouw op het terrein van werk en wetenschap.

‘Diëtetiek is en blijft een ambacht’, zei ze in het themanummer van het NTVD, ter ere van het 75-jarig bestaan van de NVD in 2016.  In dit interview is haar terugblik op 75 jaar diëtetiek opgetekend. Het is daarmee een waardevol document. Door haar inzicht, volledigheid, kracht en focus slaat zij de spijker op de kop en weet zij mensen te raken en te motiveren.

In het interview geeft zij ook enkele waardevolle tips, waaronder: ‘Blijf nieuwsgierig’ en ‘Gun elkaar dingen’. Laten we dat (blijven) doen. Ter nagedachtenis aan Wija.