Lees verder

Op 8 oktober behandelde het programma ‘Dokters van morgen’  het thema vasten.

Diëtisten krijgen veel vragen over vasten naar aanleiding van deze uitzending. Het netwerk LWDO heeft daarom de informatie over vasten bij chemotherapie uitgebreid.

Het advies van LWDO

Het is nog onbekend wat het effect van vasten is bij mensen die chemotherapie krijgen. Ook is niet bekend bij welke soorten kanker vasten eventueel nuttig kan zijn. Er zijn geen langetermijneffecten bekend van het vasten bij chemotherapie. Ook is onduidelijk welke manier van vasten en welke termijn toegepast zouden moeten worden. Zolang al deze vragen onbeantwoord zijn, raden wij het vasten bij chemotherapie af.

Andere reacties

Ook de fact check rubriek van De Volkskrant plaatste vraagtekens bij de inhoud van deze uitzending. Verder schreven Huisarts Lester du Perron en kinderarts in opleiding Tijs Stehmann op hun website doktermedia een kritische review. Ze betogen dat in de uitzending ongefundeerde informatie gegeven is over de therapeutische effecten van vasten op ernstige ziekten zoals kanker en reuma. Ze vrezen voor schadelijke gevolgen: de berichtgeving kan patiënten ertoe aanzetten ook te gaan vasten terwijl ze dat medisch gezien vaak helemaal niet aan kunnen.

De te-kort-door-de-bocht-strekking van het programma is voor veel leken en patiënten niet te doorzien.

doktermedia