Lees verder
De Jackfruit Stoofschotel, ontwikkeld door studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool, ligt nu in de schappen bij de Jumbo.

De studenten werkten in het lesprogramma productontwikkeling samen met opdrachtgever Jumbo. Deze supermarktketen wil graag nieuwe producten aanbieden binnen het eigen merk Veggie Chef (alternatieven voor vlees). Daarom kregen de studenten het afgelopen jaar de opdracht om een feestelijke vegetarische maaltijd te ontwikkelen.

Vegetarisch, verantwoord en duurzaam

Naast vegetarisch, moest deze maaltijd ook voedingskundig verantwoord zijn en duurzaam. Binnen het lesprogramma deden tien groepen studenten eerst onderzoek, verkenden de markt, keken naar trends. Daarna gingen de studenten de keuken in, om de ideeën uit te voeren, te bereiden en sensorisch te onderzoeken. In samenwerking met Jumbo werd nagedacht over eventuele claims, verpakking en promotie. Allemaal rollen die een diëtist bij een bedrijf kan hebben.

jackfruit

Out of the box

Uit de tien ontwikkelde concepten koos Jumbo uiteindelijk voor de Jackfruit Stoofschotel, die nu in het assortiment is opgenomen. Een volgende groep studenten is alweer bezig met een nieuwe productontwikkelingsopdracht. Volgens Gera van de Bergh, docent aan de Haagse Hogeschool is deze samenwerking erg succesvol. “Studenten kunnen goed out of the box denken en zijn creatief. Ook kijken ze kritisch naar de voedingskundige samenstelling. Studenten leren van de medewerkers van Jumbo dat het project moet resulteren in een realistisch product, het moet lekker zijn, aantrekkelijk en verkoopbaar. Daarnaast leren studenten aan te sluiten bij de belevingswereld van de consument. In welke porties ga je het product verpakken? En hoe bied je het product aan in de winkel?“

De Jackfruit Stoofschotel is nu te koop in de Jumbo winkels. Het recept van andere studenten, de VeggieWellington (gevuld met groente), staat in het kerstnummer van de ‘Hallo Jumbo’. Dit product kunnen consumenten thuis maken.

studenten

De studenten die de jackfruit stoofschotel hebben ontwikkeld zijn: Rick Kouwenberg, Helima Bridié, Laura Gerritsma, Lauressa van Roekel, Iris van Megen, en Sidra Ahmed.

Monica van Nieuwkoop en Rayeni Harnam in het kerstnummer van ‘Hallo Jumbo’:

jumbo