Lees verder
Wij, van het ‘Kennis en Zorgcentrum voor genderdysforie’ in het Amsterdam UMC, zijn op zoek naar diëtisten waar wij onze patiënten naar kunnen verwijzen!
Kelly van der Tang

Genderdysforie en overgewicht

Bij ons op de afdeling komen patiënten die zich niet thuis voelen in het lichaam dat zij bij hun geboorte hebben gekregen. Zij volgen vaak een jarenlang traject om te worden wie ze willen zijn.

Wij zien op de polikliniek dat er een relatief grote groep is met overgewicht. Dit kan komen door een ongezonde leefstijl maar ook door achterliggende psychologische problematiek zoals lichaamsbeleving of onvoldoende zelfzorg.
Een voorbeeld; een geboren vrouw die zich meer man voelt, kan bewust overgewicht hebben om er zo voor te zorgen dat de borsten  zo min mogelijk opvallen.

In de periode augustus 2017 tot augustus 2018 hebben wij 2250 BMI metingen gedaan. 43% hiervan had een BMI van boven de 25 en zelfs 16% van deze 2250 metingen had een BMI van boven de 30.

Daarnaast is het zo dat er aan sommige chirurgische ingrepen voorwaarde verbonden zijn, zoals een bepaald BMI.
Wanneer mensen in het traject komen bij het genderteam, zullen zij in eerste instantie gesprekken met een psycholoog krijgen om hun behandelwensen te bespreken. Voor de meeste mensen houd  dat in dat zij zullen beginnen met een hormoonbehandeling van minimaal één jaar, daarna kunnen zij, indien gewenst, doorstromen naar de chirurgische fase en kunnen zij chirurgische ingrepen ondergaan.

De groep die hierboven genoemd wordt (BMI boven de 30), zou dus, naast dat zij een ongezonde leefstijl hebben en risico’s op allerlei bijkomende problematiek, nog niet kunnen doorstromen naar de chirurgische fase en kunnen zij niet volledig worden wie ze het liefst zouden willen zijn.

Op onze afdeling komen patiënten vanuit het gehele land, van Zuid- Limburg tot Groningen van Texel tot Zeeland. Wij willen graag dat patiënten de benodigde begeleiding kunnen ontvangen in de eigen regio zodat de reisafstand de motivatie niet in de weg staat.
Daarom willen wij een overzicht maken van diëtisten in Nederland, waarvan wij weten dat zij open staan om transgenders te behandelen en samen met hen op zoek te gaan naar een gezonde leefstijl.

Wie zoeken we?

Wij zoeken gemotiveerde (gediplomeerde) diëtisten die deze groep patiënten de diëtistische begeleiding kunnen bieden, die zij nodig hebben.

Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat er bij deze groep ook relatief vaak psychische problematiek en gedragsproblematiek voorkomt. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat er onder de transgenders vaker autisme voorkomt dan over het algemeen in Nederland.

Contact

Zie jij bovenstaande helemaal zitten en wil je graag in het bestand komen bij de ‘genderpoli’ zodat wij onze patiënten naar jou praktijk kunnen verwijzen?
Schrijf dan een brief of mail naar onderstaande contact gegevens met daarin wie je bent en een korte motivatie en dan zullen we contact met je opnemen.

 

Amsterdam UMC, locatie VUmc
T.a.v. Kelly van der Tang, genderpoli
Boelelaan 1117
1081HV Amsterdam

Genderteam-poli@vumc.nl
t.a.v. Kelly van der Tang