Lees verder
Agnes Grimmerink

Amerikaans onderzoek uit 2004 liet zien dat cliënten in de langdurige zorg, met de ziekte van Alzheimer en een slechte voedingsinname, baat hebben bij het gebruik van servies met een groot kleurcontrast.

Op basis van dit gegeven werd in een kleinschalige woonvorm in Amsterdam getest of dergelijke kleurcontrasten in het servies ook invloed hebben op de inname van voeding bij cliënten met dementie die nog zelfstandig kunnen eten. Vier cliënten kregen afwisselend witte borden met zilverkleurig bestek op een witte placemat, of rood servies op een gele placemat (zonder verdere ergonomische aanpassingen). Het eten werd in gebruikelijke porties opgeschept.
De voedingsinname bleek per dag – bij en tussen de deelnemers – veel te verschillen. De inname nam niet toe, maar wel de snelheid waarmee werd gegeten. Conclusies kunnen op basis van deze resultaten nog niet worden getrokken, maar het onderzoek met servies in diverse, contrasterende kleuren wordt vervolgd. Mogelijk alleen met deelnemers met de ziekte van Alzheimer.

 

Dunne TE, Neargarder SA, Cipolloni PB et al. Visual contrast enhances food and liquid intake in advanced Alzheimer’s disease. Clinical Nutrition 2004;23:5338.