Lees verder
Waarom eten we wat we eten? Welke prikkels liggen daaraan ten grondslag? Daarover heeft Voeding Nederland zich maandag 19 maart gebogen. Aan elk gedrag ligt een ‘cue’ te grondslag. (Hoe) kunnen we die sturen?
Wendy van Koningsbruggen

Geen honger

het probleem is ‘simpel. We eten te veel. De oplossing is minder eenvoudig. Want we eten niet per se omdat we honger hebben. Er speelt veel meer, zoals beloning, aandacht, gewoonte, omgeving en sociale druk.

Cues

De teleurstelling van de dag: kennis is niet de oplossing. Nee, ‘bewustwording’ lijkt het sleutelwoord. Aan elk gedrag ligt een ‘cue’ ten grondslag; je doet iets met een reden, op basis van een prikkel. Zelfs je BMI bepaalt (mede) in hoeverre je toegeeft of reageert op deze ‘cues’; mensen met overgewicht zijn daar gevoeliger voor.

Mindful

Bewust, mindful eten, daar moeten we naartoe. Denk na bij wat je eet! Niet alleen wat pak ik, maar vooral ook waarom en wanneer pak ik? Als je inzicht krijgt in het antwoord deze vragen, kun je ook beter reageren op die ‘cues’. Of niet.

Combinaties

Je mindset veranderen. Vanuit welke mindset bekijkt iemand voeding? Met hulp van een diëtist, een fysiotherapeut, een app. Altijd in combinatie. Want alles kan werken; maar niet op zich. E-health werkt, maar alleen in combinatie met face-to-face.

Voedsel(on)zekerheid

En al na dat getuur in de hersenen, lees je in de pauze op een van de posters dat een derde van de mensen in bepaalde Haagse wijken, geen beschikking hebben over goede voeding (zelfs niet al zouden ze de juiste mindset hebben). Voedselzekerheid is niet vanzelfsprekend in Nederland.

Slaap/waakritme

Iedereen die zegt ’een dag heeft maar 24 uur’ liegt. De biologische cyclus beslaat namelijk 25 uur. Daardoor ben je elke dag aan het synchroniseren. Je stemming, je slaap, je alertheid, het is ruwweg opgedeeld in blokken van 1,5 uur. Uitslapen kóst zelfs energie als je het te lang doet. Ook hier geldt: maximaal 1,5 langer blijven liggen dan normaal, anders word je er alleen maar moeier van.

Belangrijk na de nachtrust is ontbijt. Met veel eiwitten. Eiwitten maken alert, koolhydraten maken slaperig. Minder vlees bij het avondeten dus.

Na 21.00 uur.

En na 21.00 uur niet eten, geen warme dranken, geen alcohol en geen blauw licht. Onregelmatigheid in slaap/waakritme geeft problemen. Wisseldiensten veroorzaken naast verhoogde gezondheidsrisico’s ook problemen met eten. Met hormonen (melatonine, progesteron, leptine en ghreline) is wel het een en ander op te lossen.

Onderschat een goed slaap/waakritme niet.

Nudging ‘vs’ boosting

Nudging kennen we. Boosting is nieuw. Goede keuzes maken op basis van getrainde skills. Als ik … dan …. Anticipeer op een situatie en train bijbehorend – gewenst – gedrag. Bedenk wanneer ‘go’ en wanneer ‘no go’. Hoe moeilijker dat gedrag, hoe vaker en beter je moet trainen. Uiteindelijk lukt het!

Een volledig verslag van deze interessante dag is onmogelijk. Daarom laten we het bij deze hopelijk ‘prikkelende’ bites!