Lees verder
Tijdens het jaarcongres van de NVD op 6 november presenteerde de Stuurgroep Ondervoeding hun online database van eiwitrijke producten

Vorig jaar stelde de werkgroepen Diëtetiek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in Eindhoven en Limburg, de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) en de afdeling diëtetiek van het Máxima Medisch Centrum een voedingsmiddelenlijst met eiwitrijke producten samen.We publiceerden toen dit nieuwsbericht, wat meer dan 1800 keer is gelezen.

De stuurgroep Ondervoeding heeft deze voedingsmiddelenlijst gedigitaliseerd. Deze online database biedt ruime keuze in energie- en eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in diverse supermarkten of via websites.

Er kan gezocht worden op soort product, de hoeveelheid eiwit en/of de hoeveelheid energie per eenheid product. Voor de herkenbaarheid is bij bepaalde producten gekozen voor een afbeelding van een bekend A-merk. Echter, de B-merken volstaan ook. Een overzicht van de geselecteerde producten kan worden geprint of opgeslagen.

Disclaimer

Het assortiment in de supermarkten is aan verandering onderhevig. Veel producten wisselen regelmatig van samenstelling en kunnen dus gluten en of lactose bevattend worden. De informatie over allergenen (gluten en melk-lactose) in deze lijst kan daarom niet meer kloppend zijn. Ook kan het voorkomen dat genoemde producten niet meer verkrijgbaar zijn of dat nieuwe producten niet zijn opgenomen. De database is daarom nooit volledig en wordt één keer per jaar bijgewerkt (in het eerste kwartaal). Producenten en supermarkten zelf zijn niet betrokken geweest bij het samenstellen van de lijst met producten in de database en kunnen daarom niet op onjuistheden worden aangesproken.  Ondanks dat de lijst met zorg is samengesteld, blijft het bewaken en aanvullen van de voedingsmiddelenlijst mensenwerk waarbij fouten kunnen ontstaan.