Lees verder
Mirjam Jager is docent en onderzoeker aan de HAN. Ze doet promotie onderzoek naar de dieetbegeleiding van mensen met een migratieachtergrond. Dit onderzoek wordt gedaan in samenwerking met de HAN, het Radboudumc en Pharos - Expertisecentrum gezondheidsverschillen.
ir. Caroelien Schuurman

‘We hebben eerst geobserveerd hoe de dieetbegeleiding aan migranten eigenlijk gaat. Ook hebben we de patiënt en de diëtist gevraagd hoe zij de dieetbegeleiding ervaren. Daardoor weten we nu wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Het blijkt bijvoorbeeld dat sommige migranten meer technische zorg verwachten, gebaseerd op metingen en/of bloedonderzoek. Dat vergt dus een gesprek over verwachtingen en uitleg over de werkwijze van een diëtist. Het werk van een diëtist is bovendien erg talig. We moeten tijdens een intake vaak enorm veel te weten komen om echt een advies op maat te kunnen geven. Je moet goed zien te achterhalen wie er tegenover je zit, wat hij/zij wil, en eet. Dus als er een taalbarrière is, is het een uitdaging om zorg op maat te leveren.’ Het laatste deel van het promotietrajectproject is verwerkt in een post-HBO cursus. In deze cursus leren diëtisten over verschillende (eet)culturen, interculturele communicatie en hoe ze hun communicatiestijl en taalniveau af kunt stemmen op hun cliënt.

De eerste 2,5 daagse scholing wordt gehouden op 12 en 13 november en 14 januari. In de loop van 2019 wordt de scholing nogmaals gegeven. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven vind je hier.

Lees hier het artikel over dit onderwerp van Mirjam Jager

Jager MJ, van der Sande R, Essink-Bot ML et al.Views and experiences of ethnic minority diabetes patients on dietetic care in the Netherlands – a qualitative study. 2018 Eur J Public Health. Epub ahead of print