Lees verder
In de Maatwerk het nieuwste NTVD wordt de lichaamssamenstelling bepaald met impedantiemeting en met kleuring van een CT scan.

Om de spiermassa op CT-scan te bepalen, wordt eerst een scan van de buik geselecteerd. Hierop worden de spieren rood gekleurd, zoals te zien is in de figuur hierboven. De oppervlakte van de spier kan worden omgerekend naar spiermassa van het lichaam. Daarnaast kan op deze manier de kwaliteit van de spier worden bepaald en kan een schatting worden gemaakt van de vetmassa. Het bepalen van lichaamssamenstelling met CT-scans is relatief eenvoudig, zoals in dit filmpje te zien is. Wel is uitgebreide training nodig om deze bepaling goed te kunnen doen.

Recent publiceerde Anne van der Werf, promovenda bij de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen van het VUmc, normaalwaarden voor deze methode. De waarden zijn gebaseerd op de spiermassa in ruim vierhonderd gezonde personen. Door de spiermassa van een individuele patiënt te vergelijken met die van gezonde personen kan de spiermassa beter worden geïnterpreteerd.

Toepassing in de praktijk
Het meten van de spiermassa is essentieel in de diagnostiek van de voedingstoestand en de evaluatie van de voedingsbehandeling. Vooral bij patiëntengroepen waarbij voor standaardzorg CT-scans van de buik worden gemaakt, zoals oncologische patiënten of patiënten op de intensive care, heeft het gebruik van deze CT-scans voor de bepaling van de spiermassa meerwaarde ten opzichte van andere methoden. De spiermassa kan namelijk nauwkeurig worden bepaald zonder dat de patiënt hier extra onderzoek voor hoeft te ondergaan. Bij oedeem of ascites is impedantiemeting niet bruikbaar maar kan CT kleuring wel worden toegepast.

Het meten van spiermassa op CT-scan wordt momenteel vooral in onderzoekverband gedaan. De casus van Vrouwke van Adrichem en Inge Dekker laat zien dat het ook in de zorgpraktijk wordt toegepast voor het evalueren van de voedingstoestand.