Lees verder
Minder zout, verzadigd vet en suiker in producten. Dat was in 2014 de ambitieuze doelstelling van de overheid en de levensmiddelenbranche in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Anno 2021 trekt de Consumentenbond in een persbericht aan de bel. De organisatie vindt de resultaten teleurstellend. Uit tests van de Consumentenbond naar de gezondheid van levensmiddelen blijkt weinig verschil met die uit 2010.
Isa van Fessem

Producten bevatten niet minder zout, verzadigd vet en suiker. Sterker nog, sommige producten bevatten juist meer van de ongezonde stoffen. De Consumentenbond roept op tot strengere wetgeving. Sandra Molenaar – directeur van de organisatie – laat weten: “Fabrikanten komen steeds met mooie beloftes, maar over de hele linie gebeurt er veel te weinig. Nu moet de politiek echt doorpakken. Strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen.”

Resultaten teleurstellend

Volgens de Consumentenbond heeft het vrijwillige Akkoord Verbetering Productsamenstelling te weinig opgeleverd. Dat ligt volgens de organisatie aan een gebrek aan concrete toezeggingen om de doelstellingen te bereiken. Een volwassen Nederlander krijgt gemiddeld 8,7 gram zout per dag binnen via voeding, volgt uit een berekening uit de Consumentengids. Dit is ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. Een hoge zoutinname kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is volgens een panelonderzoek van de Consumentenbond ook niet in lijn met wat Nederlanders zouden willen: 91% van de consumenten wil dat fabrikanten minder suiker en zout aan verpakte voedingsmiddelen toevoegen.

Test kaas

De Consumentenbond deed een test met 30+ kazen. Van de 13 merken jong belegen kaas uit de supermarkt, scoort ruim de helft onvoldoende voor zout. Ook plantaardige kaas blijkt geen goed alternatief: van de zes geteste kazen is de helft te zout en bevatten ze allemaal kokosolie, waar veel ongezond verzadigd vet in zit.

Nieuwe aanpak

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt op dit moment aan een nieuwe aanpak voor productverbetering. De Consumentenbond eist strenge, wettelijke normen voor alle productgroepen. Fabrikanten die onvoldoende meewerken, moeten worden aangepakt.

 

Voor meer informatie: www.akkoordverbeteringproductsamenstelling.nl