Lees verder
COVID-19 gaat vaak gepaard met ondervoeding en symptomen van invloed op de voedingsinname, zoals verminderde eetlust, misselijkheid en smaakverlies. Barbara van der Meij, Gerdien Ligthart-Melis en Marian van der Schueren publiceerden een review over ondervoeding bij patiënten met COVID-19 en de gevolgen daarvan.

Uit de studies blijkt dat ondervoeding, spierafbraak, overgewicht en micronutriëntendeficiënties veel voorkomen bij COVID-19 patiënten. Evenals symptomen van invloed op de voedingsinname zoals eetlust, misselijkheid, braken, diarree, slikklachten, moeheid en verlies van smaak en reuk. Al deze factoren zijn geassocieerd met een verhoogd risico op mortaliteit en morbiditeit.

Screening en monitoring

De auteurs pleiten in hun publicatie dan ook voor vroege screening en monitoring van deze factoren bij COVID-19 patiënten, gevolgd door proactieve voedingsondersteuning, gericht op de verhoogde energiebehoefte, eventuele micronutriënten deficiënties (zoals vitamine D en selenium), en voeding gerelateerde symptomen. Dit zal naar verwachting zal leiden tot een beter herstel. Het artikel bevat een checklist voor de screening, diagnose en nutritional assessment bij patiënten met COVID-19.

Toekomstig onderzoek

De meeste tot nu toe gepubliceerde studies zijn observationeel bij patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Toekomstig onderzoek moet gericht zijn op patiënten in de thuissituatie of in verpleeghuizen. Ook RCT’s naar het effect van voedingskundige interventies op klinische uitkomstmaten zijn gewenst.