Lees verder
De Universiteit Maastricht deed bij 1266 zwangere vrouwen onderzoek naar vitamine B12 in hun voeding en bloed. De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.
Redactie NTVD

In het bloed werd het totaal en actief vitamine B12 en methylmalonzuur bepaald. Dat laatste is een merkstof in het bloed die verhoogd is als het lichaam een tekort aan vitamine B12 heeft. Er bleek meer vitamine B12 en minder methylmalonzuur in het bloed te zitten naarmate een zwangere meer vlees, vis en/of melkproducten at. De lacto-ovo-vegetariërs (n=27), kregen minder dan de helft vitamine B12 binnen ten opzichte van de vrouwen die wel vlees- en/of vis aten en ze hadden vaker een tekort aan vitamine B12 in het bloed. Verder bleek dat het risico op een tekort aan vitamine B12 tien keer zo hoog was bij vrouwen van wie de voeding minder dan 4,2 µg vitamine B12 per dag bevatte. Dit wijst erop dat de huidige Nederlandse aanbeveling voor vitamine B12 (3,2 µg voor zwangere vrouwen) mogelijk te laag is om tekorten te voorkomen.

De onderzoekers pleiten voor verder onderzoek naar de gevolgen van beperking van dierlijke producten in de voeding voor de vitamine B12-voorziening. In afwachting daarvan raden zij veiligheidshalve alle mensen die het gebruik van dierlijke producten willen beperken een vitamine B12-supplement aan. Dit advies geldt onder anderen voor veganisten en de meeste lactovegetariërs, omdat de hoeveelheid melkproducten en eieren die de meeste mensen eten te weinig lijkt te zijn voor een goede vitamine B12-voorziening.

Dit advies sluit aan bij de aanbeveling van het Voedingscentrum aan veganisten en mensen die weinig dierlijke producten gebruiken, om dagelijks een vitamine B12-supplement te slikken of voldoende producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.

Denissen KFM, Heil SG, Eussen SJPM, et al. Intakes of vitamin B-12 from dairy food, meat, and fish and shellfish are independently and positively associated with vitamin B-12 biomarker Status in Pregnant Dutch Women. J Nutr. 2018 Dec 12