Lees verder
Anne Wipkink - Bakker

Als is vanaf mijn huis door de wijk wandel naar de supermarkt zie ik veel mensen achter een rollator. Die waarneming roept vragen bij mij op. Aan de ene kant denk ik: wat goed dat deze mensen bewegen en buiten komen. Aan de andere kant ook: Wat jammer dat ze niet meer zelfstandig kunnen lopen. Hoe komt dat? Direct denk ik dan ook aan de mensen die door een lichamelijke beperking helemaal niet meer hun huis kunnen komen. Ze zijn gebonden aan hun bed en stoel en zien de wereld alleen nog door het scherm van hun televisie. Terwijl een groot deel van dat leed met gezond eten en veel bewegen is te voorkomen.

Door mijn passie voor mensen en mijn oude vak ben ik op het idee van de voorlichting gekomen. Mijn talenten heb ik altijd kwijt gekund als diëtist  in het LUMC. Nu ik daar niet meer actief ben wilde ik die kennis en kunde inzetten voor mijn medemensen. Zo ontstond het idee om dichtbij in mijn wijk voorlichting te geven over voeding, bewegen en de basisprincipes van duurzaam eten. Vorige zomer ben ik er mee begonnen met een verhaal over: osteoporose en artrose. Met als titel: “Niet vallen maar opstaan”.  Dat leek aan te slaan. Daarna heb ik contact gezocht met een aantal enthousiaste mensen uit onze wijk om dit jaar vier bijeenkomsten voor ouderen te organiseren. De onderwerpen van deze bijeenkomsten gaan dan niet alleen over voeding maar ook over zingeving. En wat een opsteker voor ons is dat: Onze gemeente Leiden positief is over dit buurtinitiatief voor ouderen en van plan is om dit financieel te ondersteunen.

Anne Wipkink, erelid van de NVD