Lees verder
'Wat ik in mijn mond stop slaat helemaal nergens op’. Na een periode van gezonder eten was meneer terug in de ‘laat maar’ fase en zich hiervan pijnlijk bewust.
Moniek Westerman

Stille zaterdag ontspon zich een kleine twitterdiscussie naar aanleiding van een kritische tweet van mij over het sponsorschap van Coca-Cola voor onze vereniging. Voor het eerst kreeg ik een twitter-reactie van de NVD en de suggestie op deze (mooie!) nieuwe site een blog te schrijven.

Dit is wat ik te vertellen heb: het momentum is daar.

De NVD en haar leden moeten op de bandwagon van de veranderingenstroom springen: de bron aanpakken. Voortvarend lijkt Rutte 3 te luisteren: we gaan naar rookvrij, gasvrij, minder regels in de zorg, ‘keer diabetes om’. Dit geeft nieuwe energie. We (NVD leden) zetten dit wat mij betreft om in een tomeloze inzet voor een ‘junkfoodvrij’ Nederland.

De diëtist is het middelpunt: ik zit met die meneer aan tafel (en symbolisch alle collega’s met me) en schaam me om wat hij binnenkrijgt. Dat we zijn/onze omgeving zo hebben laten vollopen met troep. Iedere diëtist weet wat mijn patiënt weet: ‘Het slaat inderdaad nergens op’.

Het is de tijd van de ‘optimismesprong’ (lees Bas Heijne in NRC). Een woord dat klinkt als armen vol lentebloemen: spring mensen, spring.

Help de regering helpen. Stel je voor dat mijn cliënt uiteindelijk veel minder in die verleidingsfuik vast raakt. Beter: dat minder mensen zoals hij ooit in die nare ‘obesitas’ categorie zullen vallen.

Durf meer filosofen als Bert Keizer aan het woord te laten, denkers en optimisten en wellicht ook pessimisten. Laat de NVD als een vliegende ‘Wiebes’ onderzoeken hoe we zo snel mogelijk van Bigfood af kunnen. Stop omzichtigheid, maak fouten, bijt op een houtje omdat er even geen ‘sponsorgeld’ is. Spring.

Moniek Westerman, diëtist 1e lijn in Groningen en NVD lid.

Groningen, paaszondag 2018