Lees verder
Gerdien Ligthart-Melis promoveerde cum laude aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met haar onderzoek naar de metabole relatie tussen glutamine en arginine.
dr. Gerdien Ligthart - Melis

Samen met collega-onderzoeker Marcel van der Poll van het Maastricht UMC, onderzocht zij bij 32 chirurgische patiënten in Amsterdam en Maastricht het metabolisme van de aminozuren glutamine en arginine. Deze aminozuren spelen bij ernstig zieke patiënten een belangrijk rol bij het op peil houden van het immuunsysteem en het genereren van brand- en bouwstoffen. Ligthart onderzocht de precieze relatie tussen de twee aminozuren, nadat uit eerder onderzoek was gebleken dat de plasmawaardes van arginine zich herstellen wanneer glutamine wordt gegeven.

Een onderzoek met een erg ingewikkelde methodologie, waarbij we stabiele isotopen gebruikten en tijdens operaties bloed afnamen uit de vaten van de darm, lever en nier. Dat was niet gelukt zonder de betrokken chirurgen en de operatieassistenten die mij de buisjes bloed aanreikten en ondertussen steriel moesten blijven.

Gerdien Ligthart

Dat aan haar promotieonderzoek de kwalificatie cum laude is verleend, is te danken aan een belangrijke ontdekking. Ze achterhaarden dat 64 procent van de nieuw gemaakte arginine afkomstig is van glutamine in het lichaam en dat de darm een voorkeur heeft voor enterale glutamine boven intraveneuze glutamine. Door deze uitkomst is bovendien het design van een grote trial met glutamine in de VS en Canada aangepast. Ook op andere onderzoekslijnen hebben deze resultaten impact gehad.

Gerdien Ligthart-Melis. The metabolic pathway of (alanyl-)glutamine into citrulline and arginine in surgical patients. Proefschrift Vrije Universiteit, 10 oktober 2008