Log in
Zwangerschapsdiabetes is een groeiend gezondheidsprobleem. Toch is er wereldwijd geen uniform beleid rond de diagnose. Een overzicht van de huidige stand van zaken op het gebied van de diagnose en de uitkomsten van zwangerschapsdiabetes.
dr. Sarah Koning

Zwangerschapsdiabetes wordt gedefinieerd als verhoogde bloedglucosewaarden die voor het eerst worden vastgesteld tijdens de zwangerschap. Meestal wordt het ontdekt in het tweede trimester van de zwangerschap. Als zwangerschapsdiabetes in het eerste trimester (vóór twaalf weken) van de zwangerschap wordt vastgesteld, moet een al aanwezig type 2 diabetes worden overwogen.1 De aandoening komt steeds vaker voor, omdat steeds meer vrouwen bij het begin van de zwangerschap overgewicht of obesitas hebben. Dit zijn belangrijke risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes.

OA kader 1805

Wereldwijde discussie

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes vormt, zowel op de korte als op de lange termijn, een risico op complicaties voor moeder én kind. Op de korte termijn is dat bijvoorbeeld een kind met een te hoog geboortegewicht voor de zwangerschapsduur (macrosomie). Dat kan leiden tot geboortetrauma of een keizersnede. Na de zwangerschap normaliseren de bloedglucosewaarden van de moeder meestal volledig, maar deze