Log in
Bariatrische chirurgie wordt steeds meer toegepast, ook bij jonge vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Door de ingreep ontstaan vaak voedingsdeficiënties, die vóór een eventuele zwangerschap moeten worden gesuppleerd. Vrouwen die na een bariatrische ingreep een zwangerschap overwegen, moeten eerst bloedonderzoek laten verrichten op mogelijke tekorten. Ook tijdens de zwangerschap is monitoring aanbevolen.
Wendy Janssen-Brug, Madelène Kuipers, dr. Ignace Janssen

Door een bariatrische ingreep ontstaat een forse gewichtsreductie en verbeteren of verdwijnen de aan obesitas gerelateerde ziektebeelden, zoals hypertensie, diabetes mellitus type 2 en slaapapneusyndroom. Naast voordelen heeft bariatrische chirurgie ook nadelen, zoals voedingsdeficiënties. Bij de Nederlandse Obesitas Kliniek worden patiënten vóór en na een bariatrische ingreep intensief multidisciplinair begeleid. Patiënten wordt geadviseerd om na bariatrie een speciaal op de doelgroep afgestemd multivitaminesupplement te gebruiken. De compliance voor het gebruik van de multivitamines op de langere termijn is echter slecht. Daarnaast gaan zwangeren vaak een algemeen supplement voor zwangeren gebruiken. Omdat steeds meer vrouwen met kinderwens een bariatrische ingreep krijgen, ontstond behoefte aan meer informatie over dit onderwerp. Gelden de aanbevelingen van de Gezondheidsraad ook voor deze vrouwen? Of moet rekening worden gehouden met andere aspecten?

Gevolgen bariatrische ingreep

De meest gangbare bariatrische ingrepen zijn een gastric bypass-operatie en een gastric sleeve-operatie. De gastric bypass combineert een maagverkleining met een