Log in
Insecten staan steeds meer in the picture als duurzame eiwitbron. Maar hoe geneigd zijn mensen om insecten daadwerkelijk te eten?
Pietsje van der Leeuw MSc

Waarom dit onderzoek?

Eetbare insecten zijn rijk aan eiwitten, en bevatten naast essentiële aminozuren ook vezels, spoorelementen, vitamines en mineralen. Een hoge eiwitconversie en lage impact op het milieu maakt insecten een duurzame eiwitbron met potentie. Desondanks is de insectenconsumptie in Nederland laag. Dit onderzoek richt zich op het verkennen van markten voor eetbare insecten en beantwoordt de vraag: welk consumentensegment is het geschiktst voor de marketing van producten met eetbare insecten?

Methoden

Kijkend naar de beschikbare nutriënten in eetbare insecten hebben we drie segmenten met een verhoogde eiwitbehoefte verkend: ziekenhuispatiënten, ouderen en sporters. Om de acceptatie van eetbare insecten te meten, hebben we in dit onderzoek de Theorie van Gepland Gedrag (TPB) van Ajzen toegepast.1 Dit model stelt dat de constructen houding, subjectieve norm en ervaren gedragscontrole ten opzichte van het gedrag verantwoordelijk zijn voor de intentie om het gedrag uit te voeren.1 Het model bleek de intentie