Log in
De titel van het boek van psycholoog en coach Hilde Jans – tevens de kop boven dit artikel – is herkenbaar. Een kort antwoord op deze vraag staat onderaan dit artikel. Maar als je het écht wilt weten, moet je het hele artikel lezen. En het boek. Want daarin beschrijft Jans aan de hand van veel herkenbare voorbeelden hoe je wél de juiste snaar voor gedragsverandering kunt raken.
Wendy van Koningsbruggen

Waar zit het raakvlak tussen psychologie en communicatie?

“Psychologie is de wetenschap van het gedrag in de breedste zin van het woord. Daarbij horen ook gevoelens en gedachten: waarom doen mensen wat ze doen? Wat drijft ze? In de hulpverlening willen we mensen helpen. Daar hoort altijd een gedragsverandering bij. Maar hóé ga je dat gedrag veranderen? Voor een expert lijken dingen vaak vanzelfsprekend. Maar dat zijn ze niet voor iedereen. Daar komt communicatie in het verhaal, en gesprekstechnieken. Hoe ga je het gesprek aan? Welke vragen stel je? Wat zie je en hoe interpreteer je dat? Daarvoor moet je de persoon voor je een beetje kunnen lezen en kunnen aansluiten op zijn of haar belevingswereld. Dat bepaalt het succes van je behandeling.”

Wat zijn de bekendste valkuilen in de communicatie?

“Mensen werken in de gezondheidszorg omdat ze anderen willen helpen. Als je een specifiek vakgebied leert, zoals diëtetiek,