Log in
Hanna Zijlstra werkte negen jaar als diëtist en ging toen psychologie studeren. Met die gecombineerde kennis pakt zij dingen op haar eigen manier aan, als diëtist, coach, psycholoog én docent aan de Hogeschool van Amsterdam.
Wendy van Koningsbruggen

Wat is jouw specialiteit?

“Ik richt me vooral op cliënten met gewichtsproblemen en met darmproblemen, vaak in combinatie met elkaar. Het zijn doorgaans gevoelige mensen die last hebben van stress. De emotie-eters, zeg maar. Ze hopen dat de combinatie van diëtist, psycholoog en coach iets extra’s kan bieden.”

Lukt dat?

“Ja, zeker bij deze groep. Ze weten wel dat ze gezond moeten eten, en ook hoe, maar het lukt ze niet. Dan is verandering in leefstijl het belangrijkste. Negentig procent van de tijd praat ik helemaal niet over voeding, maar over hoe je je leven wat handiger organiseert. Want daar lopen mensen op vast. Ze moeten áltijd iets anders in hun leven veranderen, voordat ze aan het voedingsdeel kunnen beginnen.”

Wat zijn de belemmeringen?

“Ik zie vooral hoogopgeleide mensen met een druk en vol leven door studie of een zware baan, vaak met jonge kinderen of pubers. Pas