Log in
Ter ere van de honderdste Nijmeegse Vierdaagse wandelden honderd elitelopers naast hun reguliere 40, 50 of 55 km per dag een extra ereronde van 50 kilometer tijdens één van de Vierdaagsenachten. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaf hun voedingsbegeleiding.
Joyce van Eenennaam, Laura Hoogers

Waarom dit onderzoek?

De matig intensieve, maar langdurige inspanning van een vierdaagse wandeltocht vergt veel van het lichaam. Een optimale voedingsinname levert een essentiële bijdrage om op een verantwoorde manier de inspanning uit te voeren en om de negatieve effecten van een energiedisbalans te voorkomen. In de huidige (sport) voedingsrichtlijnen is weinig beschreven over een optimale voedingsinname bij dergelijke inspanningen.1,2 Dit onderzoek geeft inzicht in de voedingsinname en de energiebehoefte van de ererondelopers van de honderdste Nijmeegse Vierdaagse.

Methoden

De voedingsinname van negentien ererondelopers van de 40 km, 50 km en 55 km werd gedurende de Vierdaagse gemeten met een voedingsdagboek, aangevuld met de dietary history-methode. Met de NEVO-tabel werd de energieen macronutriëntinname van de eerste drie opeenvolgende dagen berekend. Het basaalmetabolisme werd berekend met de Harris en Benedict-formule. Het energieverbruik tijdens de wandeltocht werd geschat met de Metabolic Equivalent-waarde (MET) voor de wandelinspanning met de betreffende snelheid (gebaseerd op start-