Lees verder
‘Let food be thy medicine and medicine be thy food.’ Hoe vaak heb je deze uitspraak van Hippocrates al gehoord?
dr. ir. Hinke Kruizenga

De Griekse arts Hippocrates van Kos (ca. 460 v. Chr) wordt beschouwd als de grondlegger van de westerse geneeskunde. Hij zag als eerste natuurlijke oorzaken voor ziekten, in plaats van de toen gebruikelijke bovennatuurlijke oorzaken. Daardoor haalde hij de geneeskunde uit de sfeer van tovenarij en godsdienst. Als een van de eersten in de westerse wereld stelde hij op basis van lichamelijke symptomen een diagnose en schreef daarbij een bepaalde therapie voor. Hij liet de wetenschap zijn Corpus Hippocraticum na.

Op onderzoek

In 2013 zocht Diana Cardenas, een onderzoeker uit Parijs, naar achtergronden van de uitspraak van Hippocrates. Ze ontdekte dat ‘let food be thy medicine and medicine be thy food’ niet was terug te vinden in de Corpus Hippocraticum. Sterker nog: hij zette voeding en medicijnen niet op gelijk niveau, maar bracht juist onderscheid aan. Voeding zag hij als lichaamseigen en opbouwend, en medicatie als iets wat verandering aanbrengt in het lichaam. Voeding beschreef hij als eerste interventie, daarna kwam medicatie.

Cardenas vond vele wetenschappelijke publicaties van de afgelopen dertig jaar met het citaat van Hippocrates. Onjuiste citaties die ervoor hebben gezorgd dat onjuiste informatie werd geaccepteerd als waarheid. Haar oproep is: ‘Let not thy food be confused with thy medicine!’

Heeft ze gelijk?

Voeding is brandstof en bouwstof. Goede voeding – of de afwezigheid van slechte voeding – voorkomt ziekten. Het is een van de vele factoren die de gezondheidstoestand bepalen. Gezonde mensen hebben voeding nodig. Mensen die ziek zijn hebben medicatie nodig, ook al eten ze gezond.

De oproep van Tamara de Weijer spreekt me erg aan: samenwerking, meer aandacht voor voeding, waar mogelijk de-medicalisering en aandacht voor leefstijl.

Voeding is voeding en medicatie is medicatie: allebei belangrijk!