Log in
Voedingsadvies aan visueel beperkten vergt kennis en creativiteit van de diëtist. Zien is namelijk een belangrijke zintuig bij het bereiden en presenteren van voeding, opwekken van de eetlust en bij de daadwerkelijke voedselinname. Probeer dit maar eens met een blinddoek om te doen; je zult zien dat dat tegenvalt. In Nederland zijn naar schatting 380.000 mensen blind of slechtziend, meestal door een leeftijdsgebonden oogaandoening, waarvan negentig procent 50 jaar of ouder is(1). Grote kans dus dat je in je werk als diëtist een keer voedingsadvies moet geven aan iemand met een visuele beperking. Door adequate inzet van middelen en materialen, kan ook de zelfredzaamheid van mensen met een visuele beperking vergoot worden. Dit artikel geeft daarvoor praktische handvatten.
Oriana Gigante, prof. Ruth van Nispen, dr.ir. Nicolette Wierdsma

Voorbereiden

De voorbereiding van het klaarmaken van maaltijden begint bij het in huis halen van boodschappen. Alleen dat kost al veel meer tijd en energie als je een visuele beperking hebt(2). Het vinden van producten in de schappen en zelf etiketten lezen gaat veelal moeizaam of helemaal niet. Weet dat veel supermarkten (op afspraak en buiten spitstijden) bereid zijn om samen met een medewerker boodschappen te doen.

Eenmaal thuis kan het koken beginnen. Het is aan te raden dat alle ingrediënten voor de maaltijd in een vaste volgorde vanuit het recept uitgestald worden van links naar rechts op het werkblad. Dat maakt het koken makkelijker en geeft minder stress. Snijden kan uitdagend zijn, adviseer daarom het gebruik van voorgesneden groente en vlees. Maar er zijn ook diverse soorten hulpmiddelen voorhanden om groente en fruit te snijden, zoals bijvoorbeeld de uitgebreide set van Nicer Dicer®. Om portiegroottes te bepalen kan een sprekende weegschaal of maatbeker helpen,