Lees verder
Vorige week verscheen het boek 'Kankervrij' van William Cortvriendt. Binnenkort publiceren we de analyse van de twee diëtisten die expert zijn op dit onderwerp, (bijna dr.) Elles van der Louw en dr. José Breedveld-Peters. Gisteravond stuurde professor Fred Brouns ons deze analyse die we graag met je delen.
prof. dr. Fred Brouns

Een pagina groot artikel in het Algemeen Dagblad online van woensdag 23 september, getiteld “Nieuwe inzichten over kanker: boosdoeners zijn suiker, bewerkt voedsel en stress“ zette mij ertoe aan om een paar kritische kanttekeningen te plaatsen. Reden? Er staan een aantal stellingen in die feitelijk onjuist zijn, leidend tot verwarring, waarmee geen enkele consument gebaat is.

Een paar voorbeelden:

We weten al langer dat als je dieren voedt met suiker en industrieel bewerkte voeding, ze snel meer kanker krijgen.

 

Je kind een glas of blikje fris per dag geven is net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten opsteken.

 

Ik raad je af ooit nog suiker te eten.

William Cortvriendt in ‘Kankervrij’

 Los van het gegeven dat een aantal van deze suggesties storend uit het verband zijn gerukt (zie verder beneden) stel ik mij de vraag: “hoe moet je dit dan praktisch implementeren? Ook nooit meer jam, vruchtensappen, cake, zoete vruchten, honing, aardappel, rijst, brood, patisserie, etc., etc…?Als ik consumenten en zelfs voedingskundigen daar naar vraag, antwoord niemand dat echt te gaan doen.

Suiker als oorzaak van kanker?

In de discussie over suikers en kanker gaat het in feite om de bevinding dat kankercellen door hun verstoorde celstofwisseling veel meer glucose uit het bloed consumeren dan gezonde cellen. Dus de gedachte dat glucose de kankercel voedt is op zich wel juist en de verleidelijke gedachte dat minder glucosetoevoer door het bloed de kankercel “de das om kan doen” ook.  Feit is echter dat er geen enkel bewijs is dat glucose (of dat nu afkomstig is uit frisdrank of uit zetmeel) kanker veroorzaakt.

Wat wel bewezen is, is dat overconsumptie van energie, ertoe leidt dat er overgewicht en type 2 diabetes ontstaat en dat deze ziektecondities gepaard gaan met een verhoogd risico op kanker. Het gegeven dat mensen die dagelijks ‘teveel eten” over het algemeen een slechte leefstijl hebben, vaak gepaard met een grote consumptie van frisdranken, een passieve leefstijl, onvoldoende lichamelijke activiteit/sport, veel snackfood, meer alcohol, roken, etcetera, wijst evenwel naar een multifactoriële oorzaak.

Met andere woorden, overgewicht, diabetes type 2 en de daaruit volgende negatieve gezondheidseffecten worden niet specifiek eenzijdig door koolhydraten / suikers, veroorzaakt.

Uit een hele reeks van dierexperimentele studies blijkt dat obesitas en type 2 diabetes zowel resulteren uit het overvoeden met veel suiker, als veel vet. Er is dan ook geen specifiek macronutriënt dat direct verantwoordelijk is voor deze aandoening, zoals ook in in de nieuwe diabetes richtlijnen (januari 2020) van de American Diabetes Association, werd geconcludeerd.

Preventie

Om die reden blijkt gewichtsvermindering door een meer actieve leefstijl en minder eten veruit de meest efficiënte remedie, onafhankelijk van het eten van minder koolhydraat of vet. Het volgen van kwalitatieve voedingsrichtlijnen gebaseerd op een regelmatige consumptie van groenten, fruit, volkorengranen, weinig vlees, af en toe wat vette vis en het vermijden van snackfood en frisdranken zal verder voor kwaliteit van leven zorgen. Energiebeperking en een gezondere leefstijl zijn dus de kern voor preventie van chronische ziekten en kanker.

Rol van een hoog bloedglucose

Onomstotelijk is wel vastgesteld dat indien met een door verstoorde insuline-glucose huishouding in het lichaam een chronisch verhoogd bloedglucose en insuline niveau heeft dit het risico op kanker doet vergroten. Beperking van de dagelijkse energie inname en een beperking van de totale hoeveelheid koolhydraten in die situatie in het begin van het behandelingstraject leidt tot zeer gunstige resultaten. Daartoe is een goed dieetadvies en een regelmatige begeleiding op langere termijn door een gekwalificeerde diëtist een van de voorwaarden voor succes op langere termijn.

Er is heel veel onderzoek gedaan bij proefdieren en in reageerbuisjes waarbij gebruik gemaakt wordt van geïsoleerde kankercellen. In dergelijk onderzoek kunne extreme condities worden gecreëerd, zelfs zonder enige aanwezigheid van glucose. De vraag is echter hoe relevant dit is bij mensen, die zelfs met een zeer sterke beperking van de glucose inname, zelf in hun lichaam glucose aanmaken ion een proces dat gluconeogenese heet, ertoe leiden dat er altijd glucose in de bloedsomloop zal zijn. In dit kader was de uitkomst van zeer recente reviews in vooraanstaande oncologie tijdschriften dan ook kritisch. Zo concludeerden bijvoorbeeld Bezetti en Stanga (resp Milaan en Bern) in Critical Reviews in Oncology/Hematology, dat het gebruik van een zeer laag koolhydraat-ketogeen dieet weinig bewijs levert met betrekking tot de beheersing van tumorgroei. Ashley en medewerkers van het oncologie onderzoekscentrum in University of California concludeerden in SAGE open Medicine (2020) dat ondanks het bewijs van antikanker (antineoplastische) activiteit van het ketogeen dieet in diermodellen, deze gegevens bij mensen ontbreken.

Ketogeen?

Vooralsnog zijn de vermeldingen” suiker veroorzaakt kanker” en “geen suiker en koolhydraat (lees ketogeen) eten helpt kanker te voorkomen” niet gestoeld op enig gedegen wetenschappelijk bewijs. Internationaal is er dan ook door vele specialisten-oncologen instanties stelling genomen tegen deze onjuiste beeldvorming.

Een paar voor beelden:

  • Mayo Clinic USA: Mythe: mensen die kanker hebben, mogen geen suiker eten, omdat dit ervoor kan zorgen dat kanker sneller groeit.

Feit: er is meer onderzoek nodig om de relatie tussen suiker in de voeding en kanker te begrijpen. Alle soorten cellen, inclusief kankercellen, zijn voor energie afhankelijk van bloedsuiker (glucose). Maar door kankercellen meer suiker te geven, groeien ze niet sneller. Evenzo zorgt het onthouden van suiker aan kankercellen er niet voor dat ze langzamer groeien. Deze misvatting kan gedeeltelijk zijn gebaseerd op een misverstand van positronemissietomografie (PET) -scans, die een kleine hoeveelheid radioactieve tracer gebruiken – meestal een vorm van glucose. Alle weefsels in uw lichaam absorberen een deel van deze tracer, maar weefsels die meer energie verbruiken – inclusief kankercellen – absorberen grotere hoeveelheden. Om deze reden hebben sommige mensen geconcludeerd dat kankercellen sneller groeien op suiker. Maar dit is onjuist. Er zijn aanwijzingen dat het consumeren van grote hoeveelheden suiker gepaard gaat met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder slokdarmkanker. Te veel suiker eten kan ook leiden tot gewichtstoename en het risico op obesitas en diabetes verhogen, wat het risico op kanker kan vergroten.

Kankercellen groeien meestal snel en vermenigvuldigen zich snel, wat veel energie kost. Dit betekent dat ze veel glucose nodig hebben. Kankercellen hebben ook veel andere voedingsstoffen nodig, zoals aminozuren en vetten; het is niet alleen suiker waar ze naar hunkeren.

Hier is de mythe ontstaan ​​dat suiker kanker voedt: als kankercellen veel glucose nodig hebben, moet het uit onze voeding schrappen van suiker helpen om de groei van kanker te stoppen, en kan het zelfs de ontwikkeling ervan in de eerste plaats stoppen. Helaas is het niet zo eenvoudig: al onze gezonde cellen hebben ook glucose nodig, en er is geen manier om ons lichaam te vertellen dat gezonde cellen de glucose moeten krijgen die ze nodig hebben, maar niet aan kankercellen. Helaas is het niet zo eenvoudig! Al onze gezonde cellen hebben ook glucose nodig en er is geen manier om ons lichaam te vertellen dat gezonde cellen de glucose die ze nodig hebben uit ons bloed wel moeten krijgen, maar de kankercellen niet.

Er is geen bewijs dat het volgen van een ‘suikervrij’ dieet het risico op kanker verlaagt of de overlevingskansen vergroot als de diagnose wordt gesteld.

 

De claim: Suiker voedt kanker – en het zorgt ervoor dat kanker sneller groeit.

De waarheid: De cellen van je lichaam verbruiken suiker terwijl ze groeien en delen, maar het eten van suiker zorgt er niet voor dat kankercellen sneller groeien.

 

Voedt suiker kanker? Het is een van de vragen die we vaak krijgen. We hebben deze video voorbereid om een ​​evidence-based antwoord te geven op deze veel gestelde vraag.

Waar het op neerkomt: elke cel in ons lichaam, inclusief kankercellen, gebruikt suiker (glucose) uit onze bloedbaan als brandstof. We halen die bloedsuikerspiegel uit voedsel dat we eten dat koolhydraten bevat, waaronder gezonde groenten, fruit, volle granen en magere zuivelbronnen. Sommige glucose wordt zelfs in ons lichaam geproduceerd uit eiwitten, maar er is geen duidelijk bewijs dat de suiker in uw dieet bij voorkeur tumoren voedt boven andere cellen.

Er is echter een verband tussen suiker en het risico op kanker, maar het is meer indirect dan velen zich realiseren. Als u veel suikerrijk voedsel eet, kan uw dieet meer calorieën bevatten dan u nodig heeft, wat uiteindelijk leidt tot overtollig lichaamsvet. Na niet roken is een gezond gewicht het belangrijkste dat u kunt doen om kanker te voorkomen. Overtollig lichaamsvet is overtuigend gekoppeld aan een groter risico op 12 soorten kanker

  • 16 jan. 2020: Deskundigen, waaronder de American Cancer Society en het National Cancer Institute, denken niet dat suiker kanker kan veroorzaken. Ze zeggen dat de echte boosdoener obesitas is. Vetcellen geven ontstekingseiwitten af ​​die adipokines worden genoemd. Deze kunnen het DNA beschadigen en uiteindelijk tumoren veroorzaken. Hoe dikker de vetcellen zijn, hoe meer van deze eiwitten je waarschijnlijk in het bloed hebt, hoe meer van deze eiwitten er in ons bloed zullen circuleren. Als u overgewicht of obesitas heeft, loopt u risico op tenminste 13 soorten kanker, waaronder borst-, lever- en darmkanker. In feite is obesitas de grootste vermijdbare oorzaak van kanker, na roken. De volgende link geeft een prachtig visueel overzicht van waar het echt om gaat: What is the link between cancer and sugar?

Dat Nederlandse oncologen het er allemaal mee eens zullen zijn dat een gezonde leefstijl en een gezond dagelijks dieet helpt om kanker te voorkomen, zoals het AD artikel vermeld is buiten kijf.

Dat suiker of koolhydraat (lees glucose) kanker veroorzaakt en dat beperking daarvan kanker help te voorkomen/genezen is echter een mythe en het is een gemiste kans om de lezer in dit opzicht niet correct te informeren.