Lees verder
Enkele jaren geleden kwamen de lectoren Annet Roodenburg van de HAS en Marian de van der Schueren van de HAN tijdens een bijeenkomst over het Europees onderzoeksproject PROMISS aan de praat over de mogelijkheden en behoeften voor hun onderzoek. Zij bleken elkaar – samen met ‘hun legertje’ aan studenten vanuit HAN, HAS, WUR en VU – goed te kunnen aanvullen.
dr. Annet Roodenburg, prof. dr. Marian de van der Schueren

Op het moment van de ontmoeting was De van der Schueren (lectoraat Voeding en Gezondheid HAN) bezig met de afronding van een onderzoek naar de effecten van eiwitrijke producten op eiwitinname bij ouderen; voor het vervolg werd gezocht naar voedingsmiddelenbedrijven met wie vervolgonderzoek kon worden opgetuigd. Dus de HAN zocht een partner met contacten in de markt.
Tegelijkertijd klopten bij de HAS, waar Roodenburg werkt bij het lectoraat Voeding en Gezondheid, verschillende bedrijven aan met een diversiteit aan vragen voor de markt van de ouderen. Zij zochten een partner met onderzoekservaring. Het bruggetje was snel gemaakt: bij de HAN zat de onderzoekservaring, bij de HAS zaten de contacten met de levensmiddelenbedrijven: 1+1 = 3!

ConsuMEER

Zij maakten plannen voor een interventiestudie bij ouderen in Nijmegen en Den Bosch waarin eiwitrijke maaltijden van Sligro en producten van Friesland Campina  werden aangeboden. Hiermee was ConsuMEER was geboren!

Een legertje van veertien studenten vanuit Voeding & Diëtetiek (HAN), Food Innovation en Voedingsmiddelentechnologie (HAS), Gezondheidswetenschappen (VU) en Voeding en Gezondheid (WUR) ging op bezoek bij de ouderen thuis en voerden het onderzoek uit. Daarbinnen deed iedere student (of groepje studenten) een eigen deelonderzoek, passend bij de diverse opleidingen. Het evalueren van de screeningstool, consumentenonderzoek, een algemene analyse van de voedingsinname, vitamine D-inname, focusgroepen naar kennis en ervaring van studenten. De academische studenten en de meer praktijkgerichte studenten, HAN’ers met HAS’ers leerden van elkaar en vulden elkaar aan. Zo vond een mooie kruisbestuiving plaats op het gebied van dataverzameling, contact met ouderen, uitvoering van metingen verrichten en kwalitatief onderzoek.

ConsuBETER

Zoals altijd leverde het onderzoek ook weer nieuwe vragen op: hoe kunnen we de oudere consument zich meer bewust laten zijn van het belang van eiwit voor gezond ouder worden? Dat is het onderwerp van een vervolgproject van twee jaar: ConsuBETER.  Voor dit onderzoek – dat nu een jaar loopt en nog een jaar te gaan heeft – werken we wederom intensief samen met veertien (!) partners uit het bedrijfsleven, met hbo- en wo-instellingen (en de respectievelijke studenten) en met kennispartners (zoals de Stuurgroep Ondervoeding, het Voedingscentrum, KOB-PCOB en Platform Patiënt en Voeding).

Wederom ervaren we de voordelen van multidisciplinair samenwerken, waarbij in dit specifieke onderzoek de component marketing en communicatie is toegevoegd. We maken daarbij dankbaar gebruik van de expertise die aanwezig is bij de bedrijven, en van de kennis bij de WUR.

ConsuBEST

We weten nu al dat we in twee jaar lang niet alles gaan bereiken wat we willen bereiken. Dus er komt vast nog een ConsuBEST…