Log in
Spierechografie is een indirecte methode voor het meten van de totale spiermassa en de spierstatus op lokaal niveau. Deze methode is goedkoop, snel en mobiel.
Willemke Nijholt Msc, dr. Harriët Jager - Wittenaar

Met spierechografie kun je de hoeveelheid spiermassa kwantificeren en achterhalen of er sprake is van vetopslag in de spier. Dit laatste is een maat voor spierkwaliteit. Spierechografie maakt gebruik van terugkaatsing van ultrageluid (geluid met een zeer hoge frequentie). Met een transducer worden ultrageluidsgolven door het lichaam gezonden. Deze geluidsgolven worden door het lichaam teruggekaatst, door de transducer opgevangen en door de computer omgezet in een echobeeld. Dit echobeeld is een dwarsdoorsnede van het lichaam, waarmee je onder andere de grootte van een spier (spieroppervlak) kunt vaststellen. Door de grootte van verschillende spieren over het lichaam te meten, kan op basis van een voorspellingsformule de totale spiermassa worden ingeschat.

Validiteit en betrouwbaarheid

De validiteit en betrouwbaarheid van spierechografie op lokaal niveau zijn afhankelijk van de transducer en de scantechnieken van de echografist. Een conclusie uit onze nog te publiceren systematische review naar de toepasbaarheid van spierechografie bij ouderen is dat spierechografie valide en betrouwbaar is voor