Lees verder
Een leefstijlprogramma en een vitale werkomgeving kunnen bijdragen aan gezond eet- en beweeggedrag van werknemers. Het doel van het SMARTsize@Work onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam is om werknemers met een lage sociaaleconomische positie (SEP) te helpen bij gezond eet- en beweeggedrag.
prof.dr. Ingrid Steenhuis

Twee bestaande interventies ontwikkelden we door, zodat ze aansluiten bij werknemers met een lage SEP;

  • Aan de interventie ‘SMARTsize me’ over duurzaam gewichtsmanagement voegden we een beweegcomponent toe. Zo ontstond een leefstijlprogramma.
  • De interventie het Gezonde Bedrijfsrestaurant stimuleert de gezondere eetkeuze in de eetomgeving op het werk.

Samenwerking

Het vorige onderzoek naar SMARTsize is bedacht met KDOO en de NVD. De resultaten van dat project leiden tot SMARTsize@Work. Nu werken we samen met Sodexo, het Voedingscentrum, Wageningen University & Research, Erasmus MC, SanAvis en Veneca.

Waarom lukt het?

We betrekken werknemers en werkgevers bij het onderzoek. We vroegen werknemers op welke manier zij mee willen doen aan een leefstijlprogramma op of via het werk.
Aan werkgevers vroegen we naar de motivaties en barrières voor het implementeren van een leefstijlprogramma.
Daarnaast werken we samen met een projectgroep die bestaat uit professionals met verschillende expertises, waaronder een diëtist.

Leerpunten

De Vrije Universiteit Amsterdam deed eerder onderzoek naar SMARTsize in de diëtistenpraktijk. Belangrijke leerpunten waren de barrières voor implementatie voor diëtisten. De diëtisten gaven bijvoorbeeld aan dat SMARTsize niet geschikt is voor mensen met minder gezondheidsvaardigheden. Dit was een van de aanleidingen om met SMARTsize@Work te starten.

Toekomst

In 2020 voeren we een pilot uit bij tien bedrijven met een groot aantal werknemers met een lage SEP. Deze pilot bestaat uit de implementatie van de door ontwikkelde interventies. Bij het leefstijlprogramma krijgen werknemers hulp van een diëtist om gezond eet- en beweeggedrag te behouden. Daarnaast beginnen we in maart het nieuwe project SMARTsize4All voor eerstelijns diëtisten.