Log in
Hoe werken de zintuigen smaak en reuk? En wat is er bekend over smaak- en reukveranderingen bij patiënten die behandeld worden met chemotherapie? Irene IJpma geeft een overzicht. In 2017 promoveerde ze op dit onderwerp.
dr. Irene IJpma

Smaak en reuk zijn twee van de vijf zintuigen van het menselijk lichaam, naast het gezichtsvermogen, gehoor en gevoel. Alle zintuigen spelen een rol bij de beoordeling van een voedingsmiddel. Patiënten met kanker die chemotherapie ondergaan, ervaren vaak een verandering in smaak- en reukwaarneming. Het smaakgeheugen komt niet meer overeen met de smaak van nu. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de voedingstoestand, maar ook voor het plezier rondom eten.

Smaakplattegrond achterhaald

Basissmaken

Het smaakzintuig neemt vijf basissmaken waar: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Umami is het Japanse woord voor ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’; deze smaak wordt onder andere opgewekt door de stof mononatriumglutamaat. Elke basissmaak wordt van oudsher geassocieerd met een fysiologische functie. De zoetheid van een voedingsmiddel geeft informatie over het energiegehalte. Zuurheid geeft aan dat een voedingsmiddel onrijp is en zorgt voor het handhaven van de pH-waarde in het lichaam. Zout speelt een rol in de regulering van de elektrolytenbalans. Bitter waarschuwt