Log in
Zeg ‘voeding’ en je denk ‘smaak’. Maar wat als de smaak verandert of wegvalt? Kelly Silverio Alonso-Duin verdiepte zich als oncologiediëtist in smaak. Ze maakte de praktische poster Thuis aan de slag met smaaksturing en won daarmee in maart de posterprijs op het VoedingNL-congres.
Wendy van Koningsbruggen

Waarom deze specialisatie?

“Ik werk al een tijd als oncologiediëtist. Voeding bij chemotherapie kent verschillende aandachtspunten, waaronder misselijkheid en smaakveranderingen. Aan dat laatste kunnen artsen met medicatie vaak niets doen, maar patiënten en hun naasten worstelen er enorm mee. En kennis uit kookboeken of andere boeken komt niet altijd aan. Met andere woorden: er zit een gat tussen kennis en praktijk. Toen kwam het idee om er een poster met praktische tips over te maken.”

Wat zijn die tips?

“Als er sprake is van verminderde eetlust door smaakverandering, ga je doorvragen: is de smaak verminderd, veranderd, weg of hinderlijk toegenomen? Dan vraag je wat wél lukt, en waar aanpassing gewenst is. Bijvoorbeeld bij zoet, zout, bitter, zuur of umami (hartig). Of juist in het mondgevoel. Op basis daarvan kun je adviseren om iets toe te voegen aan de maaltijd, zoals appelmoes, zoute ketjap, mosterd, zilveruitjes of wat balsamicoazijn. En umami helpt weer om