Lees verder
Van alle jaargetijden houd ik het meest van de vroege zomer: lange dagen, prachtige lichtval, de geur van gras. En natuurlijk… verse producten op mijn bord. Natuurlijk heeft elk jaargetijde zijn eigen charme, maar in juni-juli schijnt de zon!
Dr. Maarten Soeters

Daar merken onze patiënten helaas bar weinig van. U weet dat ondervoede patiënten tot anderhalve dag langer in het ziekenhuis liggen, met meer complicaties, zoals infecties, en meer kosten. Het feit dat ondervoeding meestal thuis begint, doet niet af aan de relevantie van goede voeding in het ziekenhuis. Optimale voeding is vereist voor topzorg.

Schaars

Er is weinig financiële aanmoediging om voeding in ziekenhuizen te verbeteren, terwijl voedingskosten een fractie van de zorgkosten zijn. Genoeg aanleiding voor verbetering dus. Waar is de ‘DBC optimale voeding’? Daarnaast zijn dokters, onder wie ik, niet getraind om voedingsproblemen adequaat op te lossen; onderwijs over voeding is schaars in de Nederlandse geneeskundeopleidingen.

Ook goed nieuws

Nu hoop ik niet dat ik u met deze sombere woorden een vroegtijdige winterdepressie inpraat, want dan zouden de rapen echt gaar zijn. Er is ook goed nieuws, want er zijn verschillende initiatieven binnen de zorgsector die voeding op de kaart zetten. Maaltijdleveranciers innoveren in rap tempo, ziekenhuisvoeding wordt kwalitatief beter en komt vaker uit de eigen regio. Smaaksturing is hot and happening en het besef van goed voedingsonderwijs groeit landelijk.

Multidisciplinair!

In het AMC, dat inmiddels behoort tot Amsterdam UMC, waait de wind sinds kort ook anders. Het programma Zorg op het Bord heeft als doel om voeding in zorg, onderwijs en onderzoek te integreren. Zo is net de eerste jaargang van Diometer afgesloten: het multidisciplinaire, drie maanden durende keuzetraject voeding voor geneeskundestudenten. En dat is exact hoe het zou moeten zijn: multidisciplinair! Voeding gaat van de zonnige grond naar de patiëntenmond, en daar zijn zo veel partijen bij betrokken dat een integrale aanpak broodnodig is. Zorgteams moeten samenwerken met de maaltijdleveranciers, voedingsassistenten, het facilitair bedrijf en de patiënt zelf. En de diëtist is de kers op de taart, want die moet niet louter adviseren, maar een leidende rol krijgen in de voedingszorg omtrent de patiënt. Laat de zomer nog maar even duren.