Lees verder
Ik loop coschap op de afdeling Interne Geneeskunde. Een vrouw van midden veertig komt op het spreekuur vanwege een hoog cholesterol. Ze maakt zich zorgen en vraagt bezorgd aan de arts met wie ik meeloop: “Wat kan ik hieraan doen?” De arts antwoordt onverschillig: “Oh mevrouw, daar hebben we een pilletje voor. Maakt u zich geen zorgen.”
Rianne Dolmans

Dit is nou precies het probleem binnen de huidige gezondheidszorg. De artsen van nu hebben geleerd om voor vrijwel alles medicatie uit te schrijven. Voeding- en leefstijlinterventies staan bij de behandeling van ziekten wel op nummer één, maar zonder enige uitleg. ‘Gezonde voeding’ is vaak het enige dat artsen zeggen, waarop al snel volgt: “Maar we hebben er ook een pilletje voor.” Dit moet echt anders. Met de toename van het aantal mensen met chronische ziekten, en zorgkosten die inmiddels bijna de pan uit rijzen, kan de huidige gezondheidszorg niet langer zo doorgaan.

Onderwijs

De artsen van de toekomst moeten worden opgeleid op het gebied van voeding en leefstijl. Er zijn enorm veel wetenschappelijke studies waarin de effectiviteit van leefstijlverandering is onderzocht. En met goed resultaat. Stichting Student en Voeding probeert juist deze kennis over te dragen aan de toekomstige generatie artsen, via extracurriculaire cursussen en uiteindelijk implementatie van voeding en leefstijl in het Geneeskunde-curriculum. Een multidisciplinaire aanpak staat hierbij centraal. Toekomstige artsen hoeven echt geen diëtisten te worden, maar ze moeten wél weten wanneer ze moeten doorverwijzen naar een diëtist. Dit wordt nog maar minimaal gedaan. Hier valt dus ook nog veel winst te behalen.

Samenwerking

Met de opkomst van Leefstijlgeneeskunde zijn diëtisten en voedingswetenschappers onmisbaar en essentieel voor de gezondheidszorg van de toekomst. Wij zijn van mening dat artsen veel meer moeten gaan samenwerken met diëtisten en voedingswetenschappers, om zo samen de patiënt handvatten te geven om zijn of haar gezondheid in eigen hand te nemen en daarmee tevens de kosten van de gezondheidszorg te reduceren.