Lees verder
We zijn samen aan het leren en ervaren wat goede voedingszorg is voor patiënten met COVID-19. Vorige week verschenen de eerste practice based richtlijnen. Op deze pagina bundelen we de vragen, opmerkingen en antwoorden om samen verder te komen.
Redactie NTVD

Je kan je vraag, antwoord of opmerking sturen naar redactie@nvdietist.nl of naar helpdesk@nvdietist.nl.

Lees alle artikelen over COVID-19 in het NTVD dossier en het NVD dossier.

 

22 april 2020

Vanavond organiseerden LHV en NHG een webinar over revalidatie, e-health en terugkeer naar reguliere zorg. Dr. Marike van der Schaaf geeft hier een uitgebreide toelichting op het post IC Syndroom (PICS). Ze benadrukt dat ondervoeding en extreme spierzwakte een groot probleem is bij de patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis. Ook bij de patiënten die niet op de IC hebben gelegen. De conclusie is dat in de eerste week na ontslag de huisarts de fysiotherapeut en diëtist moet betrekken bij de behandeling.

Bekijk deze webinar. Een absolute aanrader!

 

17 april 2020

Lees hier het KNGF-standpunt Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19 (Versie 1.0)

 

14 april 2020

Vandaag organiseerde Fresenius een webinar over COVID-19 and implications on nutrition therapy. Op 28 april en 12 mei worden vervolg webinars georganiseerd.

COVID-19_EventListingBanner_752x423px-April28-v2

 

9 april 2020

In deze video legt prof. Peter Weijs (HvA en Amsterdam UMC) de oorzaak van het spiermassaverlies bij acute ziekte en het belang van voldoende eiwit uit.

 

8 april 2020

Bekijk hier een video van verpleegkundige Marc Bakker.  Deze video is gemaakt voor verpleegkundigen om zich kunnen informeren over het ziektebeeld COVID-19. De video is bedoeld als digitale klinische les. De video is opbouw uit drie hoofdstukken: de pandemie, het ziektebeeld en een casus bespreking aan de hand van de ABCDE methode.

 

3 april 2020

Gratis webinar Voeding bij COVID

Op 7 en 15 april organiseert de Australische diëtistenvereniging twee gratis webinars, gegeven door dr. Emma Ridley en dr. Peter Collins.

Nutrition-ICU-coronavirus-hero-image-768x509

Komende maandag organiseert de BDA en Nutricia een webinar in de vooravond. Lees meer.

Levenslucht – een inkijk in het ziekenhuis

we behandelen de patiënten op afstand, meestal via telefonisch contact. We weten hoe het er aan toe gaat in de ziekenhuizen maar lopen niet meer op de verpleegafdeling of op de IC. Hoe is het nu echt in het ziekenhuis? wat is de sfeer, de taakverdeling? Woensdagavond was deze documentaire Levenslucht te zien. Het is opgenomen in verschillende ziekenhuizen en geeft een goed beeld.

 

1 april 2020

De eerste opmerking is van Vrouwke van Adrichem, diëtist LUMC met aandachtsgebieden cardiologie, thoraxchirurgie en interne geneeskunde.

Zuurstoftoediening op de verpleegafdeling(en)

Patiënten krijgen soms zuurstof via een neusbril. Hiervoor wordt bij hoge hoeveelheden O2 een powerbril gebruikt, omdat een gewone neusbril een fluitend geluid maakt bij hoge hoeveelheden zuurstof. Voor de diëtist is het dus belangrijk om te achterhalen of de patiënt tijdens het eten en drinken een neusbril of NMR (NON- rebreathing mask) heeft.

Aandacht voor vitale functies

Omdat we de patiënten nu niet zien, missen we onze klinische blik. Indien de diëtist in consult is, kan in het elektronisch patiënten dossier daarom gekeken worden naar:

  • CRP voor de mate van inflammatie. Een patiënt met een hoge CRP zal onder andere waarschijnlijk een slechtere eetlust hebben.
  • HF (hart frequentie) zal een richting kunnen aangeven voor een eventueel verhoogd REE en/of onrust.
  • Saturatie zal een richting aangeven voor de mate van dyspneu.
  • De hoeveelheid zuurstof die gegeven wordt geeft deels de ernst van de situatie aan.

 

Van de redactie:

Energieverbruik meten met de VCO2

In 2016 publiceerde dr. Sandra Stapel, intensivist in het Amsterdam UMC, haar resultaten in het NTVD. Ze toonde aan dat bij beademde IC-patiënten het energieverbruik nauwkeurig berekend kan worden met de VCO2 uit het beademingsapparaat en het voedings-RQ. Deze methode is nauwkeuriger dan veelgebruikte formules. De VCO2-methode maakt continue monitoring mogelijk en is het beste alternatief voor indirecte calorimetrie. Omdat het gemiddelde RQ van het standaard assortiment aan enterale en parenterale voedingen 0,86 is, kan de EE eenvoudig worden berekend met de formule 8,19 x VCO2 (ml/min). De methode maakt het mogelijk om het energieverbruik dagelijks te berekenen en dagelijks de voeding bij te stellen om over- en ondervoeding te voorkomen.