Log in
Op mijn spreekuur meldt zich een mevrouw van 65 jaar met de ziekte van Parkinson. Eerder al sprak ik haar omdat ze door de ziekte toenam in gewicht. Ondanks voedings- en beweegadviezen lukte het haar toen niet om af te vallen. We stelden toen handhaving van het gewicht als doel. Dit lukte, haar gewicht is nog steeds stabiel.
Karin Overbeek

Deze keer is haar hulpvraag anders. “Het eten smaakt niet meer”, laat ze weten. Een situatieschets: mevrouw woont alleen, bezoekt wekelijks een trainingsgroep van mensen met de ziekte van Parkinson onder leiding van een fysiotherapeut. Haar dochter, die bij haar in de straat woont, verhuist binnenkort naar een andere wijk. Daardoor loopt ze niet meer even bij haar binnen. Onlangs viel ze met de fiets waardoor ze niet meer durft te fietsen.
Ze blijkt voornamelijk moeite te hebben met het nuttigen van de broodmaaltijd. Ik geef haar tips hoe ze die kan aanpassen zodat het aantrekkelijk oogt en smaakt.  Met de parkinsonverpleegkundige verken ik of de betreffende medicatie een rol kan spelen.

Intervisie

In een intervisiebijeenkomst met andere disciplines uit het netwerk ParkinsonNet bracht ik deze casus in. Ik maakte vooraf een filmpje van de mevrouw waarin ze zelf haar hulpvraag toelicht en ik verspreidde via de SIILO-app.  De andere disciplines zijn voor mij bekenden waar ik veel