Log in
Een streng koolhydraatarm dieet lijkt effectief bij acromegalie. Onderzoekers van het Erasmus MC publiceerden hun bevindingen onlangs in The New England Journal of Medicine.
Eva Coopmans MSc, dr. Kirsten Berk

Waarom dit onderzoek?

Acromegalie – in de volksmond ook wel reuzengroei genoemd – is een zeldzame ziekte waarbij een goedaardige tumor in de hypofyse hoge concentraties groeihormoon produceert. Patiënten die de ziekte op jonge leeftijd krijgen, kunnen extreem lang worden. Als de tumor op latere leeftijd ontstaat, blijft het lichaam gestaag in de breedte doorgroeien, met buitengewoon grote handen, voeten en een vergroving van het gezicht als gevolg. De tumor wordt meestal pas laat ontdekt, waardoor deze niet meer volledig verwijderd kan worden. Patiënten moeten dan medicatie gebruiken om de hoeveelheid groeihormoon binnen de perken te houden.

Groeihormoon stimuleert in de lever de afgifte van de insulineachtige groeifactor (IGF-1). Deze IGF-1 is naast het groeihormoon de belangrijkste groeifactor bij de ziekte acromegalie. De lever kan echter alleen IGF-1 maken in aanwezigheid van insuline. De verwachting was dat door het ketogeen dieet het insulinegehalte erg laag wordt, waardoor de lever veel minder IGF-1 kan maken en de hoeveelheid IGF-1