Log in
Een 46-jarige vrouw met het postpoliosyndroom zoekt hulp bij gewichtsreductie. Ze blijkt na langdurig gebruik van een laagcalorische voeding niet af te vallen.
Elise van Eijnatten MSc, Cora Jonkers

ICF schema

Diëtistische diagnose

46-jarige vrouw met postpoliosyndroom en bijbehorend verlies van spierkracht. Haar functioneren is de afgelopen jaren achteruit gegaan. Door verminderd activiteitenpatroon is haar gewicht toegenomen naar 55 kg, BMI 27. Wil graag begeleiding bij gewichtsreductie naar 45 kg, BMI 22. Heeft klachten van overbelasting van nek en schouders door gebruik van elleboogkrukken. Heeft in verleden streng koolhydraatarme voeding geprobeerd onder begeleiding van een orthomoleculair diëtist, zonder succes. Is moslima, eet halal, neemt elk jaar deel aan ramadan. Voeding bevat nu 1300 kcal. Ze is gemotiveerd en lijkt de dieetadviezen goed op te volgen. Sociaal: woont in Amsterdam in aangepaste woning, samen met zus, die veganistisch eet.

Vragen

We stelden onszelf drie vragen:

  1. Waarom valt ze niet af, terwijl haar voeding slechts 1300 kcal bevat? Is er sprake van onderrapportage of is de WHO-formule (1570 kcal) niet geschikt voor patiënten met een lage