Log in
Manon Verheul-Koot is in 2014 begonnen met het samenstellen van een voedingscanon. Elke maand verschijnt op haar website een historische blik op een ontwikkeling die belangrijk is geweest in de voeding, vooral in Nederland. Hoe komt zo’n canon tot stand? En wat zijn opvallende bevindingen?
Wendy van Koningsbruggen

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Naast de serieuze vakinhoudelijke informatie wil ik op mijn website ook wat luchtigere wetenswaardigheden. Zo ben ik in 2009 begonnen met ‘Spreek je uit met voeding’, over spreekwoorden op het gebied van voeding. Daarnaast heeft geschiedenis altijd al mijn aandacht gehad. Toen enige tijd geleden op allerlei gebieden canons verschenen – over provincies en steden, maar ook op vakgebieden als geneeskunde – vroeg ik me af: zou zoiets ook bestaan over voeding? Ik heb het niet kunnen vinden. Ook niet in het buitenland trouwens; canons lijken vooral iets Nederlands te zijn. Het leek me dus een leuke uitdaging.”

 

Wat wil je ermee bereiken?

“In de loop van mijn carrière heb ik gemerkt dat je heel veel leert wanneer je erachter komt hoe dingen tot stand zijn gekomen. Dat is vaak ook een goede motivatie om nieuwe dingen te beginnen. Want je ziet in